Miljøbioteknologi og Bioprosessmodellering (MLJ640)
Emnet vil øke studentenes kunnskap og forståelse for miljøbioteknologiske anvendelser i tillegg til å vise studentene hvordan kunnskap om mikrobielle samfunn og deres prosesser som med fordel kan brukes f.eks. i bioremediering av forurensede områder, og ved å bruke vår forståelse av mikroorganismer i miljøet for å kontrollere deres skadelige effekter. Videre vil emnet introdusere studentene til SUMO, et mye brukt prosessmodelleringsprogram i miljøtekniske applikasjoner. Studentene skal lære å anvende sin teoretiske kunnskap til operasjonelle scenarier.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
MLJ640
Versjon
1
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Vår
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Vår
Undervisningsspråk
Engelsk
Innhold
Emnet vil være oppdelt i 5 moduler:
Modul 1: Gjennomgå viktige begreper i miljømikrobiologi.
Denne modulen dekker videregående emner i miljømikrobiologi relatert til mikrobielle samfunn, relasjonen mellom ulike mikroorgamismer og mikrobielle prosesser i ulike miljø.
Modul 2: Bioremediering
Tema som gjennomgås er: aklimasjon, detoksifisering , sorpsjon, og biotilgjengelighet, miljøfremmede stoffer, kometabolisme og anvendelse av strategier for bioremediering.
Modul 3: Mikrobiologi i Oljereservoar
Sentralt i denne delen er forståelse og mekanismer for mikrobielle samfunn i oljereservoar, reservoar forsuring, biokorrosjon og biofouling. I tillegg gjennomgås kontrollert mikrobiell forandring og mikrobiell bruk av oljeutvinning.
Modul 4: Metoder i Miljøbioteknologi
Denne modulen vil inneholde obligatoriske laboratorieøvinger og oppgaver i relasjon til de første tre modulene. I tillegg vil studentene lære om metoder brukt i miljøbioteknologi.
Modul 5: Bioprosessmodellering
Denne delen vil lære studentene modellering via praktiske øvelser som bruker SUMO-programmet.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenter vil få en forståelse for rollen mikroorganismer har i deres miljø og hvordan denne kunnskapen kan brukes til å løse miljømessige og industrielle problemer.
Etter fullført emne skal studentene ha kunnskap om prinsipper for konstruksjon av flerkomponentmodeller for aktivert slamsystemer
Ferdigheter
Studenten skal som en følge av emnet kunne forstå rollen og betydningen mikroorganismer har i miljøet. Studenter vil være i stand til å bruke denne kunnskapen både i en arbeidsmessig- og i en laboratoriesituasjon. I tillegg vil studentene kunne lære seg en del grunnleggende laboratoriekunnskap.
Etter å ha fullført dette emnet skal studentene ha ferdigheter til å bruke SUMO-programvaren som et verktøy for modellering av aktivert slamsystemer.
Generell kompetanse
Å bygge på studentenes forkunnskaper innen miljømikrobiologi slik at studentene får en dypere forståelse for betydningen mikroorganismer har for miljøet og hvordan benytte denne kunnskapen for å utnytte mikroorganismer i bioremediation og oljeindustrien.
Etter å ha fullført dette emnet skal studentene ha kompetanse for simuleringsbasert design av aktiverte systemer som fjerner karbon og næringsstoffer
Forkunnskapskrav
Anbefalte forkunnskaper
Eksamen / vurdering
Mappe og skriftlig eksamen
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Mappe | 3/10 | 4 Uker | Bokstavkarakterer | Alle |
Skriftlig eksamen | 7/10 | 4 Timer | Bokstavkarakterer | Engelsk-norsk ordbok, Godkjent kalkulator, |
Skriftlig eksamen med penn og papir. Mappen består av fire individuelle modelleringsoppgaver. De første tre oppgavene skal ha varighet på en uke på hver oppgave. Den siste (fjerde) oppgaven skal gjennomføres i eksamenperioden. Tillate hjelpemidler: PC og SUMO program. Det gis ikke karakter på mappen før alle arbeid er innlevert og mappen som helhet sensureres.Det tilbys ikke kontinuasjonsmuligheter på mappen. Studenter som ikke består, kan gjennomføre mappevurdering neste gang emnet har ordinær undervisning.
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Det er et krav at studenten deltar i laboratoriedelen av emnet som tar for seg metoder benyttet i miljøteknologi.
Gjennomføring av obligatorisk lab skal gjøres til de tider og i de grupper som er oppsatt og publisert på Canvas. Fravær på grunn av sykdom eller av andre årsaker skal snarest mulig kommuniseres til laboratorie- eller fagansvarlig. Det kan ikke påregnes å få gjennomføre lab utenom oppsatt tid hvis dette ikke er kommunisert og ny avtale gjort.
Godkjent laboratoriearbeid kreves for å gå opp til eksamen i faget. Det gjennomføres ikke kontinuasjonseksamen for laboratorieøvingene. Studenter som ønsker å ta disse øvingene på nytt, må eventuelt gjøre dette neste gang emnet har ordinær undervisning.
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Krista Michelle KasterAnsvarlig laboratorieøvelser:
Hong LinFaglærer:
Ilke Pala ØzkøkAnsvarlig laboratorieøvelser:
Liv Margareth AkslandArbeidsformer
4 timer undervisning pr. uke i tillegg til obligatoriske laboratorieøvelser.
Emnet baserer seg primært på en serie forelesninger,