Kunstfaglig teori og metode (MUK703KD)


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

MUK703KD

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

2

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet skal gjennom et utvalg av teoretiske perspektiver og metodologiske innfallsvinkler kvalifisere studentene til å kunne arbeide utforskende og reflektere grundig og relevant innen sitt fordypningsområde i masterprosjektet. Emnet vil dels bevege seg på et teoretisk/prinsipielt nivå, dels på et konkret nivå med utøveren og/eller det enkelte masterprosjekt som utgangspunkt.

Emnet har fire underemner eller kapitler, hvorav de første tre er obligatoriske og felles, mens det siste tilbyr noen alternative valgmuligheter (kun to av kursene/valgmulighetene igangsettes hvert år):

  • Et intensivt oppstartskurs i prosjektutarbeidelse, akademisk skriving og kunstnerisk forskningsmetode (felles med hovedinnretning for kunstnerisk forskning/Artistic Research)
  • En elementær innføring i ulike vitenskapstradisjoner (felles med hovedinnretning for kunstnerisk forskning/Artistic Research)
  • Oppføringspraksis (klassisk)
  • Edisjonsproblematikk og praksis / Utøverhistorie / Orkesterhistorie / Performance Studies / Partituranalyse

Emnet skal primært gi metodologiske og teoretiske redskaper til utviklingen av kandidatenes masterprosjekt og et fundament for refleksjonskomponenten. Forelesningene/seminarene er tematisk inndelt, hvor første del konsentrerer seg om egen prosjektutvikling, samt skrivetrening og kunstnerisk forskningsmetode. Videre introduseres grunnleggende teori til hjelp for den konseptuelle og analytiske utvikling og modning av kandidatenes eget masterprosjekt, samt for refleksjon over egen utøving og framtidige kunstneriske virke. Dette innebærer alt fra en elementær innføring i vitenskapstradisjoner til oppføringspraksis og partituranalyse.

Det utarbeides detaljert kurs- og forelesningsplan for hvert av de fire kapitlene.

Læringsutbytte

Etter fullført og bestått emne skal kandidaten ha tilegnet seg:

Kunnskap

  • en detaljert og systematisk kunnskap om historiske og kunstfaglige sammenhenger til egen utøvende virksomhet
  • evne til å redegjøre for ulike perspektiver på relevante forsknings- og fordypningsfelt
  • evne til å begrunne forestillinger om tolkning og oppføringspraksis, og kunne vite noe om ulike tradisjoners forutsetninger, virkemåter og kjennetegn

Ferdigheter

  • et konseptuelt, metodisk og språklig ferdighetsnivå som setter kandidaten i stand til å utvikle særegne kunstneriske prosjekter rundt egen virksomhet.
  • evne til å reflektere over egen virksomhet, samt formidle egen kunnskap til fagfeltet

Generell kompetanse

  • en generell kompetanse som omfatter sentrale metoder for konseptuell prosjektutvikling, kritisk analyse, kontekstualisering og egenrefleksjon
  • evne til refleksjon med forankring i kunnskap omkring forholdet og den gjensidige påvirkning mellom komposisjon og utøving

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Engelsk språk. Må beherske engelskspråklig litteratur.

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Mappevurdering 1/1 Bestått/ Ikke bestått

Mappevurdering. Det vil kreves skriftlige arbeider innen hvert av forelesningstemaene.Det skal settes én karakter basert på en totalvurdering av kandidatens innsats. Vurderes med karakteruttrykk bestått/ikke bestått. Intern sensur.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Godkjent gjennomføring av praktiske og skriftlige arbeidskrav gjennom semesteret.

Godkjent fremmøte og deltakelse på undervisningsaktiviteter fastsettes i samråd mellom student, veilederteamet og mastergradsutvalg i begynnelsen av studieåret og er for øvrig i samsvar med forskriften om krav til fremmøte ved Fakultet for utøvende kunstfag (UK).

Fagperson(er)

Studiekoordinator:

Lena Crosby Haug

Emneansvarlig:

Olaf Eggestad

Studiekoordinator:

Anne Siri Norland

Arbeidsformer

Gruppeundervisning med forelesninger og kollokvier, samt seminarer og verksted. Den første bolken vil være intensiv over et antall dager i oppstarten av studieåret, resten av undervisningen vil foregå som ukentlige forelesninger. Noe av undervisningen kan skje digitalt. Studentene må forholde seg til informasjon lagt ut på Canvas. Gjennomført undervisningsaktivitet loggføres og godkjennes i Canvas.

Undervisningsspråk

Skandinaviske språk, engelsk

Litteratur/pensum

Pensum- og litteraturliste vil bli utarbeidet av faglærer og oppgis ved semesterstart.

Åpent for

Ikke åpent for privatister.

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto