Den folkekjære Stavanger-kunstneren og musikeren Svein Tang Wa hedres denne helgen med utstilling og premiere på dokumentarfilmen «Ta på meg». Dokumentarskaper Hans Eirik Voktor håper publikum blir bedre kjent med alle Tang Was lag.
– Svein bærer byens historie på sine skuldre, sier Voktor, som i tillegg til å være dokumentarskaper jobber som professor og studieprogramleder for masterprogrammet i dokumentarproduksjon ved UiS.
Kunsten og filmen får fram Tang Was mange sider
I tre år fulgte Voktor Tang Wa, for å samle materiell til en dokumentarfilm som skulle lages i forbindelse med feiringen av Tang Was 75-årsdag. Kunstneren døde før filmen var ferdig og før feiringen fant sted. Det førte til en snuoperasjon for dokumentaren Voktor allerede var i gang med.
– Hvis man skal fortsette når noe sånt skjer, er premissene at man ikke begynner å reparere på filmen man først hadde tenkt på, men at man klarer å snu og lage noe helt annet. Det er en vanskelig øvelse, men jeg tror likevel at vi har klart å komme i mål, sier han.
Voktor forteller om en Stavanger-kunstner med mange lag, som brukte artisteri og kunst som en ventil og plass han kunne snakke om alle de tingene han ikke kunne snakke om i den vanlige omgangen med folk.
– Han er kjent som en klovn som spøker bort alt, mens tekstene og bildene hans sier noe helt annet, sier Voktor.
Han håper derfor utstillingen av Tang Was verk kombinert med dokumentarfilmen gir publikum et innblikk i hvem den folkekjære Stavanger-kunstneren egentlig var.
– Jeg håper folk blir kjent med hele han, og jeg tror folk blir overraska over å møte den Svein som fantes bak klovnestrekene, latteren og alt tjo-hei-et, sier han.
– Givervilje vitner om kulturelt behov
Dokumentarfilmen om Tang Wa er folkefinansiert, og Voktor forteller at privatpersoner i gjennomsnitt har gitt rundt 750 kroner hver. Til sammen er det hittil kommet inn rundt 116 000 kroner.
– Det viser at det er et kulturelt behov der ute som kulturelle institusjoner og politikere ikke dekker. Responsen vi har fått fra folk, er en direkte oppfordring til at vi skal gjøre mer av denne typen produksjoner og søke utenfor allfarvei, sier Voktor.
Voktor beskriver Tang Was kunst som «vårt felles anliggende» og tror at alle kan kjenne seg igjen i både smerten og gleden kunsten uttrykker.
– Og det som er viktig for denne byen, er at han henter alt materialet fra sitt daglige liv, altså dagliglivet i byen. Ingenting er tilgjort, sier han.
Kunstutstillingen åpner på Sølvberget lørdag 11. desember kl. 14.00. Utstillingen varer fram til 6. mars 2022.
Filmpremieren finner sted kl. 15.30 og er utsolgt. Voktor forteller at det vil bli flere anledninger for publikum til å se filmen.
Tekst: Live Kolstad Kvalsvik