Ønsker du å designe bærekraftige opplevelser for framtidens gjester? En bachelor i Reiselivsledelse fra Universitetet i Stavanger gir deg kompetansen du trenger for å være en innovativ leder.
3 år, 6 semestre
180
40
2023: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass.
Dette studiet har ikke opptak i 2025.
Om studiet
NB. Dette studiet har ikke opptak i 2025.
Med en bachelor i reiselivsledelse fra Norsk hotellhøgskole lærer du å se helhetlig på service og ledelse. Studiet gir deg verktøyene for å forme dagens og framtidens største næring, du lærer hva som kreves for å drive reiselivsbedrifter på elitenivå, utvikle reisemål, designe helhetlige, meningsfylte og bærekraftige opplevelser og å yte gjestfrihet.
- Bred utdanning: En bachelorgrad i reiselivsledelse gir deg en bred utdanning med kunnskap om ledelse, strategi og økonomi. Dette vil gjøre deg i stand til å ta gode beslutninger som leder. Du får god forståelse for hvordan man leder en organisasjon, i tillegg til helt spesifikk kunnskap om reiselivsbransjen.
- Tett på arbeidslivet: Våre tidligere studenter jobber i hotell- og reiselivsbransjen over hele landet. Mange av dem kommer inn som gjesteforelesere, og som student får du unike muligheter til å bygge nettverk. Kompetanse på gode opplevelser, god service og profesjonalitet er svært viktig i næringslivet og gjør at våre studenter er etterspurte, også utenfor hotellbransjen.
- Spesialisering: Ta et dypdykk i hva som kreves for å drive reiselivsbedrifter på elitenivå og utvikle reisemål, utvikle bærekraftige opplevelser. Ledelsesfag som service- og personalledelse er avgjørende for å bygge denne kompetansen.
Dette er først og fremst en ledelsesutdanning, og det er den delen jeg vet jeg får mest bruk for. Jeg bruker allerede teorier og praksis jeg har lært på studiet.
Øystein Haave tok bachelor i Reiselivsledelse og er nå på utveksling med masterprogrammet Service Leadership in International Buisness.
Hva kan du bli?
Man knytter mange gode og nyttige relasjoner på NHS, det har jeg fått mye glede av i ettertid. Faglig er det nok de fagene knyttet til ledelse og strategi jeg har hatt mest nytte av.
Med en bachelor i reiselivsledelse kan du jobbe som:
- Prosjektleder
- Leder i offentlige eller private servicevirksomheter
- Festivalleder
- Produktutvikler
- Markedsføringskoordinator
Tidligere studenter jobber blant annet som:
- Markedssjef
- Personalsjef
- Produktsjef
- Key Account Manager
- Operativ ledelse i reiselivsbedrifter
- Offentlig forvaltning
Videre utdanning
Bachelorgraden i reiselivsledelse kvalifiserer blant annet til:
- Risk Analysis, spesialisering i Risk Governance
- Regnskap og revisjon (må dekke fagkravene fastsatt av UHR-ØA)
- Økonomi og administrasjon (må dekke fagkravene fastsatt av UHR-ØA)
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Kunnskap Studenten skal etter endt bachelor program:
ha bred kunnskap om sentrale temaer og teorier innenfor reiseliv, slik som bærekraftig reiselivsutvikling, utvikling av opplevelser og destinasjoner, samt vertskap, og tjenesteyting.
ha kunnskap om reiselivets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet.
ha grunnleggende kunnskap om serviceorganisasjoner og personalledelse.
ha grunnleggende kompetanse i markedsføring, forbrukeratferd, og forskningsmetode.
ha kunnskap om bærekraftig og ansvarlig utvikling av destinasjoner.
ha bred anvendt og teoretisk kunnskap som kvalifiserer for ledelsesoppgaver i reiselivet
Ferdigheter Studenten skal etter endt bachelor program:
kunne integrere teoretisk kunnskap og å anvende den på praktiske problemstillinger relatert til reiselivsnæringen.
kunne systematisk og selvstendig etablere kunnskap og fremskaffe relevante og sikre data som grunnlag for analyse, beslutninger, og kontroll.
ha en bred reiselivsforståelse kombinert med innføring i ledelse av kommersielle servicevirksomheter.
kunne reflektere over egen faglig forståelse av turisme som fenomen og næring, inkludert bærekraftig og ansvarlig reiselivsutvikling og ressursbruk.
ha en bred reiselivsforståelse kombinert med kunnskap og forståelse av praktisk ledelse, psykologi, organisasjonsteori, administrasjonsfag, markedsføring og økonomi.
kunne implementere kunnskap om bærekraftig reiselivsutvikling og foreta ansvarlig/etisk beslutningstaking innen reiselivsbedrifter og reiselivsorganer.
Generell kompetanse Studenten skal etter endt bachelor program:
ha innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger relatert til reiselivsfag
kunne arbeide selvstendig eller som en del av et team, planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, i tråd med etiske krav og retningslinjer.
kunne formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig og muntlig
kunne reflektere og diskutere synspunkter og erfaringer innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av en god og ansvarlig praksis.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske emner
-
Etikk og samfunnsansvar
Første år, semester 1
-
Innføring i reiseliv
Første år, semester 1
-
Serviceledelse
Første år, semester 2
-
Bedriftsøkonomi
Første år, semester 2
-
Opplevelsesdesign
Første år, semester 2
-
Digital kommunikasjon i serviceorganisasjoner
Andre år, semester 3
-
Markedsføring
Andre år, semester 3
-
Responsible Tourism and Ethics
Andre år, semester 3
-
Samfunnsvitenskapelig metode
Andre år, semester 4
-
HR-ledelse (HR)
Andre år, semester 4
-
Reisemålsutvikling
Andre år, semester 4
-
Bacheloroppgave i reiselivsledelse
Tredje år, semester 5
-
Teknologi og reiselivsindustrien
Tredje år, semester 6
-
-
Velg ett emne i 1. semester
-
Utvalgte juridiske emner
Første år, semester 1
-
Prosjektledelse
Første år, semester 1
-
Adventure Tourism and Entrepreneurship
Første år, semester 1
-
-
5. semester, emner ved UiS eller utveksling
-
Utveksling
-
Valgbare emner ved UiS
-
Utvalgte juridiske emner
Tredje år, semester 5
-
Finansregnskap
Tredje år, semester 5
-
Gastronomy
Tredje år, semester 5
-
Prosjektledelse
Tredje år, semester 5
-
Digital Markedsføring
Tredje år, semester 5
-
Event Project Planning and Management
Tredje år, semester 5
-
Lederlaboratorium
Tredje år, semester 5
-
Adventure Tourism and Entrepreneurship
Tredje år, semester 5
-
-
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
5. semester
Mobilitet på tvers av landegrenser er et fremtredende trekk ved den verden vi lever i, og fremtidens fagfolk i reiselivet må kunne orientere seg og delta i flerkulturelle sammenhenger. Som student på bachelor i reiselivsledelse kan du reise på utveksling og studere ved et av våre partneruniversitet. Utveksling er en unik mulighet til å møte nye mennesker, ta fag som ikke tilbys ved UiS, og oppleve et annet land og kultur.
Ved å bruke muligheten til å reise på utveksling får du en unik mulighet til å være student ved et av våre partner universitet. Det vil gi deg et sosialt, faglig, og språklig utbytte som du vil kunne dra nytte av i dine studier, og det vil utvikle deg som menneske. Det sender også et signal til potensielle arbeidsgivere når du kan skilte med å ha tatt deler av utdanningen din i utlandet.
Opplegg for utvekslingen
Søknadsfristen for å søke om få reise på utveksling i høstsemesteret er 1. februar. Du søker i digital student ekspedisjon. Søknaden behandles av Internasjonalt kontor. Husk å overholde søknadsfristen. Søknader sendt etter formell søknadsfrist 1. februar, blir ikke behandlet.
Det vil i forkant av søknadsfristen bli arrangert informasjonsmøter om utveksling og informasjon om saksgangen med forhåndsgodkjenning av emner. Ved NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling avholdes det informasjonsmøter i oktober, og i januar. Det sendes ut invitasjon til møtene i forkant med informasjon om tidspunkt, dato, og møterom. Dette legges også ut i timeplanen. Frem mot søknadsfristen 1. februar, vil Internasjonalt kontor også ha egne informasjonsmøter hvor du kan stille spørsmål og få praktisk informasjon om utveksling.
Saksgangen i søknadsprosessen for å bli utvekslingsstudent kan deles i flere stadier:
- Søke om å få bli utvekslingsstudent innen 1. februar i digital student ekspedisjon.
- Når du har blitt nominert vil du få tildelt en kontaktperson ved Internasjonalt kontor som vil bistå med praktisk hjelp og informasjon om prosessen videre, vertsuniversitet osv.
- Finne relevante emner, og søke om forhåndsgodkjenning.
- Når emnene er forhåndsgodkjent lages en online learning agreement (OLA) som er en gjensidig avtale og bekreftelse mellom deg, UiS, og vertsuniversitetet. Signert online learning agreement er en forutsetning for å få stipend.
Studenter uten normert studieprogresjon og som er forsinket i sin utdanning frarådes å reise på utveksling.
Valg av emner
I 5. semester på bachelor i reiselivsledelse kan du ta 30 studiepoeng i valgemner innen et fagområde du er interessert i som vi ikke tilbyr ved UiS. Du vil da få disse emnene integrert i graden din her, uten å bli forsinket i studiene. Det er viktig at du søker om forhåndsgodkjenning av emner i god tid, og tar kontakt med din studieveileder på et tidlig tidspunkt for veiledning og informasjon om valg av emner. Etter at fristen for å søke om utveksling har utløpt vil instituttet bistå med hjelp og informasjon om den videre saksgangen og forhåndsgodkjenningen av de emnene du har valgt å ta under utveksling.
Når du skal finne relevante emner er det lett å bli forvirret på de ulike lærestedenes nettsider. Vi anbefaler at du tar deg god tid. I Norge bruker vi studiepoeng eller ECTS for å angi emnets arbeidsmengde. I andre land kan man bruke points, eller credits.
Her er noen eksempler:
Australia: Credits: 10 credits ved Griffith University tilsvarer 7,5 studiepoeng. Da må du ha 4 emner for å få 30 studiepoeng totalt.
New Zealand: Points: 18 points ved Universitetet i Otago tilsvarer 10 studiepoeng. Da må du ha 3 emner eller 54 points totalt for å få 30 studiepoeng.
UK: CATS Credits: Ved Oxford Brookes University bruker man CATS Credits for å angi arbeidsmengden i et emne. 60 CATS Credits tilsvarer 30 studiepoeng.
USA og Canada: Credits: Ved universiteter i USA og Canada bruker man betegnelsen credits. 15 credits tilsvarer 30 studiepoeng på bachelornivå.
Du bør starte prosessen med forhåndsgodkjenning av emner så snart du har blitt nominert til et vertsuniversitetet. Søknad om forhåndsgodkjenning bør være sendt til din studieveileder for godkjenning innen 1. mai.
Vær oppmerksom på at noen universiteter ikke publiserer emner åpne for innkommende utvekslingsstudenter før i mars/april.
Ikke velg emner som overlapper med emner som allerede inngår i din utdanningsplan. For eksempel innføring i markedsføring.
– Kortidsmobilitet
Har du lyst til å prøve utveksling over en kortere periode?
– European Consortium of Innovative Universities er et konsortium av 13 Europeiske universiteter, og en partner i Mexico som tilbyr mikromoduler fra 3 – 5 studiepoeng (ECTS). Disse emnene kan være virtuelle – online, fysiske eller en kombinasjon av begge.
Det fine med kurs er at du også kan motta stipend for å delta dersom kurset også inkluderer en fysisk samling på minst 5 dager, og er på minimum 3 ECTS.
stipendet er på 50 – 70 Euro per dag.
For å få stipend må du også signere en læringsavtale – online learning agreement (OLA)
samarbeidet innebærer at alle kurs som tilbys er allerede godkjent som høyere utdanning.
Du finner alle tilgjengelige kurs i en felles kurskatalog: ECIU
kurs har en varighet på noen få dager, til et par uker.
kurs passer for deg som er:
- Nysgjerrig på hva det vil si å ta utdanning i utlandet
- Har interesser på tvers av studieprogram
- Ønsker å fylle cv’en med aktuelle kurs
- Ikke ønsker å bruke et helt semester som utvekslingsstudent
Vær oppmerksom på at selv om kurs allerede er godkjent som høyere utdanning, betyr det ikke at du automatisk får kurs innpasset i graden din. For at kurs skal innpasses i din utdanningsgrad må du søke om- og få innvilget forhåndsgodkjenning.
For mer informasjon om kortidsmobilitet kontakt Internasjonalt kontor på epost: outboundexchange@uis.no
teamet ved UiS er tilgjengelig for spørsmål og informasjon på SIS Bokkafé hver tirsdag fra klokken 11.00 – 13.00.
Kontaktperson
Veiledning og forhåndsgodkjenning av emner:
Studiekonsulent Jeanette Goa
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Utveksling
- Alle land
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.
- Australia
- Canada
Thompson Rivers University
Canada er kjent for utallige gode og anerkjente universiteter som holder høy standard og TRU er et av de. For de friluftslivsinteresserte er dette paradis, med uttallige gode fiskevann, golfbaner, alpinanlegg og flotte turområder både sommer og vinter. Ta del i den opplevelsen du også!
- Finland
- New Zealand
University of Otago
Oseania er mer enn Australia. Hva med et studieopphold på New Zealand? University of Otago er New Zealands eldste og ledende forskningsuniversitet. Universitetet ble grunnlagt i 1869 og er internasjonalt anerkjent. Campus ligger i sentrum av den livlige og multikulturelle studentbyen Dunedin sør på New Zealand.
- Spania
University Ramón Llull, Barcelona
Do you want to study in the Catalan Region and explore Barcelona while you are completing your studies abroad for one semester? Apply to the The University of Ramon Llull and make unforgettable memories!
- Storbritannia og Nord-Irland
- Sverige
- Tyskland
- USA
Spørsmål om søking og opptak?
NB. Dette studiet har ikke opptak i 2025.
Slik søker du opptak (samordnaopptak.no).
På UiS kan du også søke på grunnlag av realkompetanse.
Kontakt oss
I de aller fleste fag jobber man mye med praktiske eksempler og man er mye på eksursjoner. Etterhvert i studieløpet kan man også velge de fagene man ønsker og da kan man virkelig spesialisere seg i det man ønsker.
Studentliv i Stavanger
Liknende utdanninger
Kontakt oss
NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon NHS