– Som menn kan vi ofte bidra på en annen, men like god måte i en krevende livssituasjon eller omsorgssituasjon, sier sykepleierstudent Johannes Trommestad.
22-åringen er snart ferdig med andre året på sykepleierutdanningen ved Universitetet i Stavanger og forelesninger, tid på lesesalen, gruppearbeid, simuleringer og øving på praktiske ferdigheter fyller hverdagen.
Han er klar over at han går inn i et yrke der menn er i mindretall, men for Johannes hadde det overhodet ikke noe å si:
Dekker flere behov
– Sykepleie var bare et studium det virket veldig naturlig for meg å velge. Men jeg ser helt klart behovet for menn i dette yrket, for det er ikke bare én fasit på hva god omsorg er. På en arbeidsplass kan en god sammensetting av menn og kvinner dekke flere behov og dermed hjelpe flere mennesker. Vi trenger et mangfold i alle yrker, og kanskje spesielt i de yrkene som skal forholde seg til og gjenspeile en mangfoldig befolkning, sier han.
Til stede for mennesker som trenger det
Sykepleiere jobber tett på mennesker med behov for helsehjelp. Det er et yrke hvor det hele tiden skjer noe, og en arbeidshverdag med fart og spenning. Det at sykepleiere er til stede for mennesker i både gode og utfordrende perioder i deres liv, var det avgjørende for Johannes:
– Jeg har alltid vært opptatt av å gi omsorg til andre, og føler at det å hjelpe andre er noe jeg kan jobbe med resten av livet, sier han.
– Jeg føler virkelig at jeg har valgt det riktige yrket. Jeg angrer ikke et sekund.
Vil styrke fellesskapet for mannlige studenter
Sykepleierstudent Eirik Risa Justnes roser fellesskapet blant mennene på studiet:
– Som mannlig sykepleierstudent har jeg opplevd hvordan fellesskapet blant mennene på studiet har skapt et sterkt bånd mellom oss. Fra første dag følte jeg meg velkommen og inkludert i denne fantastiske gjengen, sier han.
Mannlige sykepleierstudenter ønsker mannlige rollemodeller fordi de har en annen tilnærming og et annet perspektiv på sykepleie enn kvinnelige rollemodeller, viser forskning.
Menn kan tilføre sykepleieryrket andre dimensjoner og en annen tilnærming, fremholder Johannes.
– Jeg får ofte positive tilbakemeldinger fra pasientene, og de forteller hvor fornøyde de er med at de ser menn i yrket, legger Eirik til.
Fra høsten 2024 starter sykepleierutdanningen blant annet opp egne samlinger for mannlige sykepleierstudenter for å styrke det sosiale læringsmiljøet blant denne gruppen.