Utdanningen gir spesialisering i forebyggende helsearbeid i kommunehelsetjenesten for barn, unge og deres familier. Som helsesykepleier jobber du hovedsaklig innen skolehelsetjenesten og ved helsestasjon for barn eller ungdom.
3 år, deltid
120 / 90
Norsk
25
Om studiet
- Bidra til en sunn og trygg oppvekst for barn: Som helsesykepleier er du en viktig del av kommunens sykepleietjeneste. Du møter barn, unge og deres familier gjennom helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Utdanningen er klinisk rettet og gir deg en dypere forståelse av helse ut fra et utviklingsperspektiv med utgangspunkt i livsfasene svangerskap, spebarns-, småbarns- og ungdomstid.
- Lær om folkehelse og forebyggende helsearbeid: Du blir kvalifisert til å jobbe med individ- og samfunnsrettet forebyggende helsearbeid for barn, unge og deres familier, samtidig som du får kompetanse innen kvalitetsutvikling, forskning og innovasjon på feltet.
- Utforsk dine faglige interesser: Studiet består av obligatoriske emner og en masteroppgave. Du får verdifull praktisk erfaring gjennom kliniske studier i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, og gjennom masteroppgaven får du muligheten til å fordype deg i temaer som interesserer deg innenfor helsesykepleie.
- Fleksibelt deltidsstudium: Studiet er lagt opp med ukesamlinger og 20 studiepoeng per semester, noe som utgjør 66% av et fulltidssemester. Du kan fullføre med kompetanse som helsesykepleier etter 90 studiepoeng.
Kombinasjonen av deltid og undervisning i ukesamlinger gjør at flere får mulighet til å gjennomføre utdanningen ved siden av jobb, familie eller med lang reisevei. Underviserne er tilgjengelige, og møter oss studenter på en støttende, forståelsesfull og omsorgsfull måte.
Hva kan du bli?
Utdanningen kvalifiserer deg til å jobbe som helsesykepleier. En helsesykepleier arbeider helsefremmende og sykdomsforebyggende rettet mot barn, unge og deres familier. De fleste helsesykepleiere arbeider ved:
- helsestasjon 0-5 år
- skolehelsetjenesten
- helsestasjon for ungdom
- vaksinasjons- og smittevernkontor
- flykninghelsetjenesten
Med en mastergrad i helsesykepleie kvalifiserer du også for stillinger innen helsesektoren hvor det legges vekt på å initiere og gjennomføre forskning, utviklingsarbeid og undervisning.
Videre utdanning
Studiet kvalifiserer for å søke opptak til ph.d.-programmet i helse og medisin ved UiS.
Jeg jobber som helsesykepleier på helsestasjon og er doktorgradsstipendiat i Lindesnes kommune
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Obligatoriske fag
-
Helsesykepleiens fagområde og verdigrunnlag
Første år, semester 1
-
Familie, oppvekstsvilkår, helse og utvikling
Første år, semester 1
-
Samliv, seksualitet og prevensjon
Andre år, semester 3
-
Sped –og småbarn og deres omsorgspersoner Helsestasjonstjenesten
Første år, semester 2
Sped –og småbarn og deres omsorgspersoner Helsestasjonstjenesten (MHE120)
Studiepoeng: 10
-
Barn og unge og deres omsorgsgivere Skolehelsetjeneste
Første år, semester 2
Barn og unge og deres omsorgsgivere Skolehelsetjeneste (MHE121)
Studiepoeng: 10
-
Kommunikasjon, relasjon og samhandling
Andre år, semester 3
-
Vitenskapsteori og forskningsmetode
Andre år, semester 3
-
Helsesykepleietjeneste - kliniskestudier
Andre år, semester 4
-
Prosjektplan for masteroppgave
Andre år, semester 4
-
Ledelse, tjenesteforbedring og innovasjon
Tredje år, semester 5
-
Masteroppgave i helsesykepleie
Tredje år, semester 5
-
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
En kandidat med fullført og bestått studium vil ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap
- har inngående kunnskap om forebyggende helsearbeid, i historisk og nåtidig perspektiv
- har inngående kunnskap om aktuelle områder og utfordringer for helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid knyttet til barn og unge
- har inngående innsikt i et selvvalgt, avgrenset tema innen helsesykepleiefaget
- har god kunnskap om vitenskapelig tenkesett, teorier og metoder
- har god kunnskap om forskningsetiske tenkemåter, retningslinjer og lovverk.
Ferdigheter
- kan analysere problemstillinger knyttet til forebyggende helsearbeid overfor barn, unge og familier
- kan anvende eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innen helsesykepleie
- kan utøve faglig forsvarlig helsesykepleie
- kan samarbeide med andre yrkesgrupper om praktiske og teoretiske problemstillinger
- kan gjennomføre et selvstendig forskningsprosjekt i tråd med gjeldene forskningsetiske normer.
Generell kompetanse
- kan ivareta helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid til barn, unge og deres familier på en ansvarlig, selvstendig og kompetent måte, også på nye områder og i uforutsette situasjoner
- kan formidle faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner både til spesialister innen helsetjenesten og til allmenheten
- kan synliggjøre, initiere og gjennomføre fagutviklings- og forskningsoppgaver innen forebyggende helsearbeid, herunder nytenkning og innovasjonsprosesser.
Praksisstudier
Gjennom praksisstudiene skal du lære å bruke kunnskaper om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
I løpet av praksisstudiene skal du videreutvikle dine sykepleiefaglige kunnskaper i praktisk helsefremmende og forbyggende arbeid med barn, unge og deres familier. Du skal videreutvikle dine ferdigheter i kommunikasjon, samhandling og handlingsevne, og vise økende grad av selvstendighet i utøvelsen av helsesykepleie gjennom gode kunnskapsbaserte vurderinger og etiske refleksjoner.
Organisering
Kliniske studier innen helsestasjons- og skolehelsetjenesten utgjør et av de obligatoriske emnene på studieprogrammet. Studiet inneholder totalt 10 uker veiledet praksis fordelt på to semestre. Praksisstudiene gjennomføres som fulltidsstudium med om lag 30 timer tilstedeværelse i praksis og om lag 10 timer selvstudium per uke.
Praksisstudiet skal legge til rette for at studentene skal bli i stand til å ivareta helsesykepleiers administrative og lovfestede oppgaver innen helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Studentene skal delta i oppsøkende helsearbeid, i nettverksarbeid og tverrfaglig og tverretatlig samarbeid. De skal utføre konsultasjoner og veiledning overfor målgruppen, delta i opplysningsvirksomhet, miljø- og befolkningsrettet helsevern og smittevernsarbeid.
I praksis veiledes studentene av en erfaren helsesykepleier i nært samarbeid med faglærere ved UiS. Her kan du lese mer om praksis i helseutdanningene generelt.
Utveksling
Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling
Utvekslingssemester
4. semester
Opplegg for utvekslingen
Det finnes mange gode grunner til å ta deler av utdanningen i utlandet. Et utvekslingsopphold er både lærerikt og det vil være en opplevelse for livet. Helsesykepleieres helsefremmende og forebyggende arbeid er tett knyttet til både store og små endringer i samfunnet vårt. Gjennom et utvekslingsopphold i utlandet vil du få et unikt innblikk i andre samfunnsperspektiv og kulturer som vil være både verdifullt og nyttig i arbeidet som helsesykepleier.
På master-programmet i helsesykepleie er det lagt til rette for utveksling i 4. semester. Du kan reise til utvalgte destinasjoner. Avhengig av hvilken destinasjon du reiser til kan du gjennomføre hele eller deler av praksisperioden i utlandet (4 eller 8 uker):
- 4 uker i Canada, Madagaskar, Thailand. De første 4 praksisukene gjennomføres i helsestasjon- /skolehelsetjeneste i Norge, for at studentene skal få kjennskap til vår egen tjeneste.
- 8 uker i Finland og Sverige hvor helsetjenesten kan sammenlignes med vår norske kontekst.
Praksisperioden varer f.o.m. 20. januar 2025 t.o.m. 21. mars 2025 (uke 4-12). I 2026flyttes praksisperioden muligens noen uker mot våren.
Thailand er vår nye partner og praksisperioden der er planlagt slik for våren 2025:
- 2 ukers praksis på barnesykehuset i Ubon. Her kan studentene være med på ulike undersøkelser/konsultasjoner, vaksinering, samtale og oppfølging av familier.
- 2 ukers praksis i Siam Foundation, Mukdahan, hvor helsearbeidere arbeider med vanskeligstilte barn og familier. Siam Foundation har et stort familiefokus, og er spesielt opptatt av barn og ungdommer som lever i familier som er rammet av HIV. De driver med opplæring og undervisning på skole og i fengsel (bla seksualundervisning, selv-ivaretakelse, smitteforebygging), reiser på hjemmebesøk til utsatte familier, driver samtale/aktivitetsgrupper for barn med syke foreldre/barn som selv har HIV, arrangerer leirer for barn og unge mm.
Å dra på utveksling er lærerikt, spennende, morsomt – og ikke vanskelig hvis du planlegger i tide. Søknadsfrist for utreise til våren er tidlig i 3. semesteret (1. september).
Karakterkrav
Alle emner må være bestått.
Kontaktperson
Administrativ internasjonal koordinator Magdalena Brekke
Generelle spørsmål om utveksling: Utvekslingsveilederen i Digital studentekspedisjon
Se hvor du kan dra på utveksling
Opptakskrav
Bachelor i sykepleie (eller tilsvarende) med karaktersnitt på minimum C i ECTS-skala, norsk autorisasjon som sykepleier og minimum ett år fulltidspraksis som sykepleie overfor pasienter etter endt utdanning. For fullstendig oversikt over opptaksreglene til studiet vises det til Utfyllende regler til master i helsesykepleie nedenfor.
Dette studiet har krav om politiattest. Politiattest søkes gjennom Studentweb etter du har takket ja til studieplass og fått studierett på studieprogrammet. Følg instruksjonene i Studentweb. Attesten kan ikke være eldre enn tre måneder når den blir registrert ved UiS.
Spørsmål om søking og opptak?
Slik søker du opptak til 2-årig master i helsesykepleie.
Kontakt oss
Send oss spørsmål om søking og opptak.
Hva er snittet?
Derfor bør du søke
I jobben som helsesykepleier møter vi barn og familier i kommunen, og får jobbe helsefremmende og forebyggende. Det er en utrolig givende jobb! Ønsker du å jobbe med barn og unge, og deres familier og fremme god helse og utvikling, anbefaler jeg helsesykepleierstudiet på det sterkeste!
Liknende utdanninger
Livet som student i Stavanger
Kontakt oss
Avdeling for folkehelse