Finansregnskap (MRR100)

Emnet er et grunnleggende emne i finansregnskap på masternivå, og tar utgangspunkt i regnskapsteori og internasjonal regnskapsregulering i form av en lang rekke internasjonale regnskapsregler (IFRS). Emnet gir forståelse for regnskapssystemet og innholdet i det børsnoterte selskapets årsrapport med fokus på både internasjonale og nasjonale regler.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025

Fakta

Emnekode

MRR100

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Engelsk, Norsk

Innhold

MRR100 er et grunnleggende emne i finansregnskap på masternivå, og tar utgangspunkt i regnskapsteori og internasjonal regnskapsregulering i form av en lang rekke internasjonale regnskapsregler (IFRS). Emnet gir forståelse for regnskapssystemet og innholdet i det børsnoterte selskapets årsrapport med fokus på både internasjonale og nasjonale regler.

Gjennomgangen av regnskapssystemet fokuserer på sammenhengen mellom de økonomiske rapportene, det internasjonale konseptuelle rammeverket og regnskapsteori. Gjennomgangen av det børsnoterte selskapets årsrapport omhandler for eksempel regnskapsrapporteringen, bærekraftsrapporten og eierstyring. Studentene gis en introduksjon til både regnskapsteori.

En stor del av emnet fokuserer på internasjonale regulering av sentrale regnskapstemaer, men det blir også belyst de viktigste og mest sentrale forskjellene til norsk god regnskapsskikk (NGAAP). Emnet behandler for eksempel temaer som inntektsføring, driftsmidler, varelager, nedskrivninger, immaterielle eiendeler, avsetninger og leieavtaler.

Emnet er en del av et campusbasert profesjonsrettet fulltidsstudium, og aktiv deltakelse på forelesning og seminar forventes fra deltakerne. Undervisning foregår på norsk og engelsk. Eksamen kan besvares på norsk og engelsk.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter å ha fullført dette emnet skal studentene ha kunnskap om:

  • Internasjonale regnskapsregler (IFRS), og de viktigste og mest sentrale forskjellene mellom IFRS og norsk god regnskapsskikk (NGAAP).
  • IFRS' konseptuelle rammeverk, internasjonal regnskapsutvikling, og reguleringsorganer.
  • Sentrale begrep innenfor regnskapsteori.

Ferdigheter

Etter å ha fullført dette emnet skal studentene kunne:

  • Forstå og anvende konsepter og prinsipper for innregning, periodisering, måling og presentasjon i praktisk problemløsning.
  • Selvstendig identifisere og kritisk analysere sentrale skjønnsbaserte regnskapsspørsmål.
  • Forklare sentrale regnskapsregler under IFRS, og kunne forklare de viktigste og mest sentrale forskjellene til NGAAP.
  • Forklare sentrale prinsipper i IFRS-rammeverket og kople disse sammen med enkelte regnskapsstandarder.
  • Kommunisere om problemstillinger innenfor finansregnskap med både spesialister og allmennheten.
  • Reflektere over etiske problemstillinger innenfor faget.
  • Presentere og diskutere selvstendige analyser av bedriftsøkonomiske problemstillinger alene eller som deltaker i gruppe.

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

BØK435 Videregående regnskap, BØK440 Finansregnskap og verdsettelse

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Skriftlig eksamen 1/1 4 Timer Bokstavkarakterer - 1), Alle ikke-digitale hjelpemidler er tillatt 2), Godkjent kalkulator, Lovdata,

1) Regnskapsstandarder (norsk eller engelsk versjon)
2) Alle ikke-digitale hjelpemidler

Ordinær eksamen arrangeres både vår og høst.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Obligatorisk innlevering
Emnet har i utgangspunktet obligatorisk arbeidskrav i form av en individuell skriftlig innlevering. Det obligatoriske arbeidskravet må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.

Fagperson(er)

Emneansvarlig:

Lars Atle Kjøde

Studieprogramleder:

William Gilje Gjedrem

Arbeidsformer

Undervisning er basert på forelesninger og diskusjon av case i plenum. Arbeidsmengde: omtrent 280 timer.

Åpent for

Enkeltemner ved Handelshøgskolen ved UiS
Regnskap og revisjon - masterstudium Økonomi og administrasjon - masterstudium Økonomi og administrasjon - masterstudium (5-årig)

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto