Programmer og tjenester

UiS tilbyr flere gratis tjenester og programvare for studenter.

Publisert Sist oppdatert

For spørsmål om pålogging og teknisk support kan IT avdelingen kontaktes på it-hjelp@uis.no

For spørsmål og veiledning rundt bruk av Copilot finnes mer informasjon her: Alt om eksamen

Hvordan fungerer Copilot?

Copilot er en språkmodell som er integrert med søkemotoren til Microsoft, Bing. Søkemotoren er supplert med kunstig intelligens (GPT-4) fra selskapet OpenAI, som er samme teknologi som chatroboten ChatGPT. Copilot bruker informasjonen du legger inn og sammenstiller den med informasjon som finnes på åpent nett. Copilot har ikke tilgang til informasjon på datamaskinen din, men den kan ha tilgang til faner i en åpen nettleser eller PDF-dokument som du gjør tilgjengelig.

Hva bør jeg tenke på når jeg bruker Copilot?

Når du bruker Copilot, er det flere ting du må tenke over, blant annet dette:

  • Du må være kritisk til svar språkmodellen gir deg. Du må regne med at språkmodellen genererer tekst med feilaktig informasjon, men fremstilt på en autentisk måte.
  • Du må anta at referansene språkmodellen bruker kan være feilaktige.
  • Du må gjøre en manuell kontroll av svaret språkmodellen gir deg, før du videreformidler eller bruker svaret den har gitt deg i en annen sammenheng.
  • Husk at du gjerne ikke får samme svar to ganger – ikke bruk språkmodellen til oppgaver som krever integritet.
  • Ved bruk og videreformidling av svar skal tekst generert av Copilot merkes med at teksten/oppgaven er løst med hjelp av KI.
  • Ikke bruk språkmodellen til å behandle personopplysninger hverken om deg selv eller andre.
  • Ikke bruk språkmodellen til å behandle saker om studenter eller ansatte.

Er det trygt å bruke Copilot?

Ja, det er det. IT-avdelingen har vurdert tjenesten og konkludert med at tjenesten er trygt å bruke for informasjon som er klassifisert på nivå intern (gult). Løsningen er ikke anbefalt for fortrolig eller strengt fortrolig informasjon. Det er du som bruker som selv må vurdere hvilket klassifiseringsnivå informasjonen du legger inn er på.

Copilot vs. ChatGPT - Hva er forskjellen?

Copilot er koblet til Internett, og kan således gi oppdatert informasjon som vanlig ChatGPT ikke har tilgang til. Det er derimot ikke den eneste forskjellen, og det kan være flere tilfeller hvor ChatGPT kan gi bedre resultater, selv om den kun kjenner Internett frem til 2021. Vi skal se på noen av likhetene og forskjellene mellom de to. Her vurderer vi kun de som er fritt tilgjengelig for ansatte og studenter ved UiS, Copilot er tilgjengelig i Enterprise-utgave på alle UiS datamaskiner, og ChatGPT er fritt tilgjengelig for alle i "3.5" utgaven.

Copilot er basert på ChatGPT-4, men leveres av Microsoft, og har noen grunnleggende forskjeller fra en standard ChatGPT fra OpenAI.

ChatGPT har under testing vist seg å være bedre på lage analytiske og detaljerte svar, mens Copilot lager kortere oppsummeringer. ChatGPT godtar også lengre "samtaler" da den er ubegrenset i antall spørsmål/svar, mens Copilot har en begrensning fra leverandør sin side på 30 spørsmål per samtale, og 300 samtaler per dag.

Copilot er også utvidet med mulighet for å analysere og generere bilder, dette er kun tilgjengelig i betalingsutgaven av ChatGPT (ChatGPT Plus).

Copilot er det beste valget hvis du trenger oppdatert informasjon, da den har tilgang til Internett og kan generere svar på nyheter og pågående hendelser. Copilot genererer også fotnoter som lenker tilbake til kilder, slik at man kan henvise til kildene man har benyttet og validere disse, det gjør ikke ChatGPT i gratis utgave. Copilot benytter ChatGPT-4, mens gratisutgaven av ChatGPT fortsatt benytter ChatGPT-3.5, så hvis du vil ha tilgang til siste utgave gratis, er Copilot det rette valget.

Siden Copilot også har tilgang til Internett, vil den kunne gi referanser til kilder som inneholder uriktig informasjon i noe større grad enn ChatGPT, men siden man også får kildehenvisninger kan dette kontrolleres og verifiseres.

Copilot er gratis, men man kan oppleve reklame fra tid til annen, det slipper man med ChatGPT. Skal man få tilgang til ChatGPT-4 via OpenAI, må man tegne et personlig abonnement på "ChatGPT Plus".

Både Copilot og ChatGPT har klare regler for personvern, men ingen av dem kan benyttes til sensitive data, bl.a. da begge har funksjonalitet som gjør at data kan bli manuelt kontrollert av leverandøren. Grønne data kan benyttes fritt i dialog med chatboter på generelt grunnlag, mens gule data og oppover bør anonymiseres før bruk i en chatbot. Copilot slik den er installert på UiS maskiner er satt opp slik at data ikke forlater UiS sitt domene hos Microsoft, og kan dermed vurderes som noe tryggere, men ingen av dem er p.t. godkjente for bruk med sensitive data.

Nyttige lenker om Copilot

Microsoft Copilot vs ChatGPT; which one is better for students?

Microsoft Copilot vs ChatGPT: Which one is best for you?

Frequently asked questions: AI, Microsoft Copilot, and Microsoft Designer

E-post systemet på UiS er basert på Office 365, og vi anbefaler Outlook som standard e-post program. Outlook kan kjøres både i en nettleser (webmail) og som lokalt installert programvare på PC eller mobile enheter.

Logg inn i Outlook:

  • Brukernavn er [studentnummer]@uis.no
  • Passord er ditt Feide passord

Hjelp og læring for Outlook

Studenter får en UiS e-postadresse som er gyldig så lenge de er studenter ved UiS. Det er kun til denne e-post adressen du vil motta meldinger fra UiS. Det er derfor svært viktig at student e-posten sjekkes jevnlig. Tilgangen til e-postkonto stenges 30 dager etter at du er registrert som fullført eller sluttet.

EndNote er et referanseverktøy - et program for å lagre, registrere, organisere og bruke litteraturreferanser.

Programmet kan installeres på egne maskiner av både studenter og ansatte. Det er tilgjengelig for Windows og Mac. Endnote kan installeres fra programvarebiblioteket https://www6.uis.no/dist/. Logg inn med UiS brukernavn og passord.

Se på bibliotekets sine sider for Endnote kurs og hjelp.

Nettskjema logo

Nettskjema er et verktøy for datainnsamling gjennom spørreundersøkelser og lydopptak. Alle UiS studenter har gratis tilgang til Nettskjema.

Logg inn på Nettskjema:

  • Brukernavn er studentnummeret ditt
  • Passord er ditt Feide passord

Les mer om Nettskjema

Nvivo kan installeres fra programvarebiblioteket https://www6.uis.no/dist/. Logg inn med UiS brukernavn og passord.

Office 365 er en samling av nettbaserte apper og tjenester du kan bruke til å være produktiv på tvers av en rekke enheter, fra nesten hvor som helst. Alle studenter ved UiS har gratis tilgang Office 365.

Logg inn på Office 365:

  • Brukernavn er [studentnummer]@uis.no
  • Passord er ditt Feide passord

Du kan installere skrivebords versjonen av Office-pakken på inntil 5 private enheter. Se veiledning: Hvordan installere Office på din private enhet?

Hjelp og opplæring i Office 365

Når du ikke lenger er student ved UiS vil all tilgang til Office 365 opphøre.

OneDrive for Business er et sted der du kan lagre, synkronisere og dele arbeidsfiler. Med OneDrive for Business, som er en del av Office 365, kan du oppdatere og dele filene dine fra hvor som helst og arbeide sammen med andre på de samme Office-dokumentene samtidig. Alle studenter ved UiS har gratis tilgang OneDrive.

Logg inn på Onedrive for Business:

  • Brukernavn er [studentnummer]@uis.no
  • Passord er ditt Feide passord

Hjelp og læring for Onedrive

Safe Exam Browser (SEB) er en sikker nettleser som må installeres dersom du skal ha med egen datamaskin til skoleeksamen. Dette programmet stenger tilgang til ressurser på datamaskinen din under eksamen. Informasjon om hvordan du laster ned Safe Exam Browser finnes på Inspera assessment sine sider.

For å teste installasjonen av sikker nettleser kan du gå til uis.inspera.no og logge deg inn med FEIDE bruker for å så gjennomføre demotesten «Demonstrasjon med sikker nettleser». Skriv inn koden uis123 når du blir bedt om det.

Har du en gammel versjon av SEB installert? Sørg for å avinstallere SEB før du installerer programmet på nytt. 

Støttes nettleseren og operativsystemet ditt?

Sjekk her  (Disse kravene oppdateres kontinuerlig). Chromebook er ikke støttet ved UiS!

SPSS er en programvarepakke for den statistiske analysen av data.

SPSS og Amos kan installeres fra programvarebiblioteket https://www6.uis.no/dist/. Logg inn med UiS brukernavn og passord. Følg brukerveiledning (.pdf fil) for å installere programmet på din egen PC.

Les mer om SPSS Statistics

Les mer om SPSS Amos

Teams er et verktøy for samarbeid med dine medstudenter der alle samtaler, møter, filer og notater er tilgjengelig for alle i ditt team, alt på ett sted. Du får tilgang til Teams via Office 365 app på PC, mobil eller nettbrett.

Logg inn på Teams:

  • Brukernavn er [studentnummer]@uis.no
  • Passord er ditt Feide passord

TOPP-N er et veilednings- og vurderingsverktøy som brukes i praksisemnene ved sykepleie.

Infoside TOPP-N

Du er kanskje også interessert i

Tofaktorautentisering aktiveres for alle studenter ved UiS

Fra 1. november vil UiS-IT starte med å rulle ut tofaktorautentisering for alle studenter ved UiS ved pålogging til Micr...

Nytt sertifikat for trådløst nettverk "eduroam"

Autentiseringstjenesten for trådløst nett eduroam vil få et nytt sertifikat på mandag 11. september kl 16.00.

Fra 22.06.2023 innfører UiS strengere passordkrav

For at din bruker og verdiene du har tilgang til skal være motstandsdyktig mot angrep og trusler, er det viktig at du br...

Autentiseringstjenesten for trådløst nett eduroam vil få et nytt sertifikat på onsdag 12. oktober kl 16.00.

Dette gjelder spesielt for UiS ansatte og studenter som besøker andre institusjoner som har eduroam slik som høgskoler, ...

Lagringsguide for studenter

Denne guiden forteller hvor og hvordan du kan behandle, lagre, bearbeide og dele informasjon. OBS: tabellen under bør le...

Nettskjema

UiS anbefaler Nettskjema til innsamling av data i forskning og administrasjon. Løsningen er tilgjengelig for alle ansatt...

Lagring av gule data på privat maskin

På private maskiner kan du ikke lagre alle typer UiS-relaterte data. Du kan IKKE lagre røde data, og IKKE lagre svarte d...

Retningslinjer for bruk av Teams til gjennomføring av lydopptak av intervjuer i studentoppgaver

Dersom det ikke er mulig å gjennomføre intervju med oppmøte, vil det være mulig å benytte Teams for å gjøre lydopptak av...

Lagringsguide for ansatte

Lagringsguiden beskriver felles verktøy som er godkjent for behandling, lagring og bearbeiding av informasjon ved UiS pe...

Klassifiseringsguide

Oversikten nedenfor vil hjelpe deg til å si noe om hvilken klasse informasjon du jobber med og hvilke overordnede krav s...

Sjekkliste for nye studenter ved UiS

10 steg som hjelper deg i gang med studenthverdagen hos oss. Fra å få IT-bruker og studentkort, til å få utbetalt lån og...

Om UiS-IT

IT-avdelingen ved UiS består av 45 medarbeidere som tilbyr service og tjenester til 1600 ansatte og 12000 studenter.

IKT-reglement

Som bruker av IT-utstyr og tjenester ved UiS, så er du forpliktet til å kjenne til de regler som gjelder.

Utskrift og skanning

Utskriftsløsningen ved UiS kalles Follow Me Print. Løsningen gjør at du kan skrive ut fra alle skrivere på UiS. Du kan s...

Aktivering av IT-bruker

Som student ved UiS må du aktivere din IT bruker for å kunne ta i bruk IT tjenester ved UiS.

Canvas og Inspera

Canvas og Inspera er studentens digitale bindeledd til undervisning og eksamen.

Wifi og trådløst nett

Ansatte og studenter kan koble seg til det trådløse nettverket eduroam. Vi har også et gjestenett for besøkende.

Brukernavn og passord

Informasjon om hvordan du gjenoppretter eller bytter passord.

Praksisstudiet i lærerutdanningene

Skal du ut i praksis på en lærerutdanning ved UiS? Her finner du det du trenger om praksisstudiet og kontaktinformasjon ...