Utøvende kunstfag – master (deltid)

Dette studiet passer for deg som ønsker å gjennomføre et fordypningsstudium som utøvende eller skapende kunstner på deltid, over 3 år. Vårt mål er at du skal få slippe til med din særskilte kunstneriske profil og utvikle din innsikt og dine ferdigheter til et profesjonelt nivå. Det betyr at studiet er stil- og sjangeråpent innen de fire områdene dansekunst, klassisk musikk, dirigering og jazz/improvisasjon.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

3 år

Antall studiepoeng

120

Antall studieplasser

Ca. 15

Undervisningsspråk

Engelsk

Opptaksprøve

Runde 1 - Prosjektbeskrivelse og video Runde 2 - På campus i uke 10

Søknadsfrist

15. desember - primæropptak 15. mai - sekundæropptak

Slik søker du på master i utøvende kunstfag - deltid

Om opptaks- og repertoarkrav, dokumentopplasting mm.

Hvem underviser på master i utøvende kunstfag?

Finn ansatte ved fakultetet.

Linjeforening

FUK UiS - forening for alle studenter ved Fakultet for utøvende kunstfag

På Universitetet i Stavanger kan du studere utøvende musikk på alle nivå, med klassisk, jazz eller dirigering som studieretning.
Julekonsert med Bjergsted jazzensemble desember 2018. Foto: Kornelius Kiil Enoksen
Bjergsted jazzensemble holdt julekonsert på Spor 5. Foto: Kornelius Kiil Halvorsen

Om studiet

Praktisk-kunstnerisk arbeid står sentralt på masterprogrammet og det legges vekt på kreativitet og nyskapning. Som student vil du erverve deg kunnskap gjennom undervisning, veiledning og selvstendige studier. Ditt selvdefinerte masterprosjekt er aksen i studiet som alt det andre dreier seg omkring. Gjennom fordypning i dette skal du få et solid grunnlag for å utvikle et personlig kunstnerisk profil og evnen til selvstendighet og faglig refleksjon.

Våre ulike fagområder gir oss anledning til å operere på tvers av kunstneriske uttrykk innen dansekunst og musikk. Dette avspeiles i både arbeidsformer og sammensetning av emner. Du vil møte medstudenter i Masterforum der dere presenterer for hverandre og mottar impulser utenfra via gjesteforelesere. Dere vil også jobbe med felles kunstneriske prosesser i Flerkunstnerisk lab. Dernest er det mulighet for felles formidlings- og community outreach-prosjekter i samarbeid med eksterne partnere eller som studentdrevet aktivitet.

Men først og fremst vil du erfare en disiplinbasert faglig konsentrasjon i studiet. I tillegg til å tilby veiledning ved eget fagmiljø legger fakultetet også opp til møter med norske og utenlandske gjestelærere gjennom prosjekter, mesterklasser, kurs, seminarer og forelesninger.
Vi legger også vekt på at du skal kunne øve deg i å reflektere over og artikulere hvordan din kunstutøving og -skaping relaterer seg til samfunnet som helhet, hvordan kunsten går i dialog med aktuelle tverrkulturelle spørsmål og samtidige strømninger i samfunnet, og hvilken rolle kunst kan ta i møte med generelle samfunnsutfordringer.

Veldig lærerikt at UiS har så gode tilbud når det gjelder jazzscenene i byen.

Torstein Haakafoss Guttormsen , student i utøvende musikk - bassgitar
Kuppelhallen i Bjergstedparken. Foto: Marius Vervik
Kuppelhallen i Bjergstedparken blir mye brukt til konserter og arrangementer i regi av UiS. Foto: Marius Vervik

Bjergstedparken

I Bjergsted kulturpark er det tette bånd mellom fakultetets aktiviteter og det profesjonelle kunst- og kulturlivet i regionen. Dette utnytter vi i de deler av studiet som handler om formidling, entreprenørskap og arbeidslivsrelevans. Du vil få verktøy til å orientere deg i et skiftende arbeidsmarked. Dette kan f.eks. skje gjennom praksisprosjekter med våre mange eksterne samarbeidspartnere. Her får du profesjonell arbeidserfaring og allerede mulighet til å skreddersy og bygge nettverk for din fremtid som utøvende kunstner eller f.eks. som produsent eller kurator. Fakultetets samarbeidspartnere teller aktører som Stavanger Symfoniorkester (SSO), Stavanger konserthus, Stavanger jazzforum, MaiJazz, TOU, Regional Arena for Samtidsdans (RAS), STAR, Sandnes kulturhus, Vestnorsk jazzsenter, Opera Rogaland, Sandnes symfoniorkester, Elefantteateret, Folken, Spor5 og Forsvarets Musikk.

Oppbygning av studiet

Studiet går som fulltidsstudium over to år eller deltidsstudium over tre år. Masterfordypning I-III (60 sp) står sentralt og utgjør det selvstendige arbeidet i studiet. Her jobber du under veiledning med din utvikling som kunstner og valgte fordypning i form av det egendefinerte masterprosjektet knyttet til utøvende og/eller skapende kunstnerisk praksis. De øvrige emnene er tenkt som understøttende for dette arbeidet og studiets avsluttende produkt, som er masterprosjektpresentasjonen i fjerde semester.

Støtteemnene gir deg anledning til både konsentrasjon om særlige praksis- og kompetanseområder (Kunstnerisk kontekst I-III, 20 sp), arbeidslivskunnskap, formidlingsferdigheter, og evnen til å sette din kunstneriske praksis i en samfunnsmessig kontekst (Samfunn og formidling I-II, 2x10 sp), relevante teoretiske perspektiver og innfallsvinkler (Kunstfaglig teori og metode, 10 sp), og tverrfaglige kreative impulser (Flerkunstnerisk lab, 10 sp).

For heltidsstudenter inngår et internasjonalt semester som valgemne i 3. semester.

Rent teoretiske komponenter kan gjennomføres digitalt. Felles undervisning i større grupper og prosjekter med praktiske/utøvende komponenter vil bli organisert i bolker. Med dette sikres det at studentene jobber systematisk i og får jevnlige impulser fra eget fagmiljø og fra studiets tverrfaglige felleskap, samtidig som det er nok rom til individuelt arbeid og utvikling av eget prosjekt.

Alle studieprogram tilknyttet Fakultet for utøvende kunstfag gjennomgår årlige revisjoner. Reviderte studieplaner og emnebeskrivelser for studieåret 2025/2026 publiseres her 1. februar 2025.

Møt noen av våre tidligere studenter

Hva kan du bli?

Etter gjennomført studium skal du kunne være rustet til å gå inn i et allsidig profesjonelt yrkesliv, som frilanser eller til roller i orkestre, band, kor, eller annet.

Sammen med praktisk-pedagogisk utdanning får du kompetanse for ansettelse i skoleverket (sang-/instrumental-/danselærer eller dirigent i kulturskoler, grunnskoler, videregående skoler, folkehøgskoler, høgskoler/universiteter).

Master i utøvende kunstfag gir deg også grunnlag for å søke på studier på tredje syklus (Ph.D. i kunstnerisk utviklingsarbeid).

Hva lærer du?

Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.

En kandidat med fullført og bestått studium skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten…

  • har avansert kunnskap innenfor det aktuelle fagområdet og spesialisert innsikt innenfor sitt fordypningsområde
  • har inngående kunnskap om kunstfaglig teori og metoder, forskningstilnærminger og etikk
  • kan anvende kunnskap på nye områder innenfor fagområdet
  • kan analysere faglige problemstillinger relevante for fordypningsområde med utgangspunkt i fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet.
  • har opparbeidet en innsikt i kunstneriske praksiser, innfallsvinkler og teknikker utenfor egen spesialisering og kan reflektere over egen og andres kunstneriske praksis med utgangspunkt i eget fagområde

Ferdigheter
Kandidaten…

  • kan realisere og formidle sine kunstneriske valg og intensjoner med en selvstendig kunstnerisk profil og et modent kunstnerisk uttrykk
  • kan bruke relevante metoder for kunstnerisk utviklingsarbeid og/eller forskning på en selvstendig måte
  • kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og artikulere faglige resonnementer og perspektiver
  • kan drive utøvende og skapende formidlingsvirksomhet alene og sammen med andre og gjennomføre et selvstendig, avgrenset fordypningsprosjekt, under veiledning og i tråd med gjeldende fag- og forskningsetiske normer

Generell kompetanse
Kandidaten…

  • kan identifisere og forholde seg til relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske utfordringer og muligheter
  • kan demonstrere refleksjon og nyskapning gjennom anvendelse av kunnskaper og ferdigheter på nye arbeidsområder
  • kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker uttrykksformene innen sitt fordypningsområde
  • kan kommunisere og formidle musikk- eller dansefaglige problemstillinger på en kritisk reflektert måte, både innenfor fagmiljøet og med publikum
  • kan bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser med kunstfaglig kompetanse
  • har bevissthet om kvalitetsbegreper innenfor egen kunstform og fordypningsområde

Studieplan og emner

  • Obligatorisk fellesemner

  • Utøvende kunstfag - spesialisering

    • Dansekunst

      • Kunstnerisk kontekst I

        Første år, semester 1

        Kunstnerisk kontekst I (MUK601DA)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstfaglig teori og metode

        Første år, semester 1

        Kunstfaglig teori og metode (MUK703JADA)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst II

        Andre år, semester 3

        Kunstnerisk kontekst II (MUK602DA)

        Studiepoeng: 5

      • Samfunn og formidling I: Innretning Det frie feltet

        Andre år, semester 3

        Samfunn og formidling I: Innretning Det frie feltet (MUK701JADA)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst III

        Andre år, semester 4

        Kunstnerisk kontekst III (MUK603DA)

        Studiepoeng: 5

    • Dirigering

      • Kunstnerisk kontekst I

        Første år, semester 1

        Kunstnerisk kontekst I (MUK601DI)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstfaglig teori og metode

        Første år, semester 1

        Kunstfaglig teori og metode (MUK703KD)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst II

        Andre år, semester 3

        Kunstnerisk kontekst II (MUK602DI)

        Studiepoeng: 5

      • Samfunn og formidling I: Innretning Institusjon

        Andre år, semester 3

        Samfunn og formidling I: Innretning Institusjon (MUK701KD)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst III

        Andre år, semester 4

        Kunstnerisk kontekst III (MUK603DI)

        Studiepoeng: 5

    • Jazz/improvasjon

      • Kunstnerisk kontekst I

        Første år, semester 1

        Kunstnerisk kontekst I (MUK601JA)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstfaglig teori og metode

        Første år, semester 1

        Kunstfaglig teori og metode (MUK703JADA)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst II

        Andre år, semester 3

        Kunstnerisk kontekst II (MUK602JA)

        Studiepoeng: 5

      • Samfunn og formidling I: Innretning Det frie feltet

        Andre år, semester 3

        Samfunn og formidling I: Innretning Det frie feltet (MUK701JADA)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst III

        Andre år, semester 4

        Kunstnerisk kontekst III (MUK603JA)

        Studiepoeng: 5

    • Klassisk

      • Kunstnerisk kontekst I

        Første år, semester 1

        Kunstnerisk kontekst I (MUK601K)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstfaglig teori og metode

        Første år, semester 1

        Kunstfaglig teori og metode (MUK703KD)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst II

        Andre år, semester 3

        Kunstnerisk kontekst II (MUK602K)

        Studiepoeng: 5

      • Samfunn og formidling I: Innretning Institusjon

        Andre år, semester 3

        Samfunn og formidling I: Innretning Institusjon (MUK701KD)

        Studiepoeng: 10

      • Kunstnerisk kontekst III

        Andre år, semester 4

        Kunstnerisk kontekst III (MUK603K)

        Studiepoeng: 5

Utveksling

Ved å reise til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet som en del av studiet har du mulighet til å få en unik utdanning. I tillegg til økte karrieremuligheter, vokser du som person og får se faget ditt fra en ny vinkel. Alt om utveksling

For heltidsstudenter inngår et internasjonalt semester som valgemne i 3. semester .

Søknadsinformasjon

Slik søker du til Master i utøvende kunstfag - deltid

Viktig informasjon til deg som skal søke til Master i utøvende kunstfag.

Merk! All informasjon vedrørende søknad og opptak oppdateres til 1. november.

Alt du trenger å vite om opptakskrav, opptaksprøver, repertoarkrav, kriterier for videoinnspilling mm. finner du i artiklene under.

  • Opptak til Master i utøvende kunstfag - deltid, behandles lokalt på fakultetet
  • Søk på ønsket studium i SøknadsWeb innen 15. desember
  • Sjekk studiets opptakskrav
  • For at din søknad skal bli vurdert for opptak kreves det at alle nødvendige søknadsdokument er lastet opp i SøknadsWeb, og at følgeskjema er fullført innen søknadsfristen. Hva som skal lastet opp i SøknadsWeb finner du lengre ned på denne siden
  • På kvitteringssiden i SøknadsWeb, samt i kvitterings e-posten du mottar, finner du en lenke til et elektronisk følgeskjema. Lenken til følgeskjemaet vil være aktiv i kvitterings e-posten. Utfylling av følgeskjemaet er obligatorisk, og skjemaet må sendes inn innen søknadsfristen for at du skal få mulighet til å få din søknad videre vurdert
  • Ufullstendige søknader vil ikke bli behandlet
  • Søkere til Master i utøvende kunstfag avlegger 2 runder med opptaksprøver. Runde 1 består av innsending av prosjektbeskrivelse, samt et egenprodusert videoopptak for søkere til musikk. Runde 2 gjennomføres på campus Bjergsted i Stavanger i uke 10. Runde 2 er kun for søkere som består runde 1
  • Søkere som har sendt inn elektronisk følgeskjema vil kort tid etter søknadsfrist motta en e-post fra saksbehandler med en egen lenke til et skjema for innlevering av prosjektbeskrivelse og video
  • Frist for deling av prosjektbeskrivelse og video er 15. januar
  • For søkere til musikk: Du deler både prosjektbeskrivelse og videolenker, samt omtale av innspilt videomateriale. I tillegg deler du fullstendig prøvespillprogram for en eventuell runde 2, og akkompagnementsnoter
  • Både runde 1 og runde 2 må følge fastsatt repertoarkrav, samt spesifikasjoner for prosjektbeskrivelse og videoinnlevering. Les mer i artiklene Repertoarkrav master og Runde 1 - innlevering av prosjektbeskrivelse og egenprodusert video
  • Svar på vurdering runde 1 mottar du på e-post i månedsskiftet januar/februar
  • Dersom du består runde 1 vil du bli invitert til runde 2 på campus Bjergsted i uke 10. Runde 2 består av opptaksprøver og intervju med vurderingskommisjon og studieadministrasjon.
    Les mer om runde 2 i artikkelen Runde 2 - opptaksprøver og intervju på campus i uke 10
  • Søkere som er bosatt utenfor Norge, Sverige eller Danmark kan velge å gjennomføre runde 2 digitalt i stedet for å møte på vår campus i uke 10.
    Les mer om hvordan under Runde 2 - opptaksprøver og intervju på campus i uke 10, og i artiklene Repertoarkrav master
    Unntaket gjelder ikke for søkere til dirigering!
  • Endelig resultat på din søknad publiseres i SøknadsWeb i uke 11 og 12
  • Vitnemål og karakterutskrift fra videregående skole
  • Vitnemål og karakterutskrift med fullført og oppnådd bachelorgrad i utøvende musikk eller dans
    Merk: Dersom vitnemål og/eller karakterutskrifter ikke er utstedt på norsk, dansk, svensk eller engelsk, må dokumentene offisielt oversettes til engelsk. Dokumentene skal lastes opp både på originalspråk og engelsk
  • Kopi av pass med bilde eller kopi av nasjonalt ID kort - for bekreftelse av statsborgerskap
  • Dokumentasjon på bestått engelsk språktest - les mer under språkkrav for å finne ut om dette gjelder deg
  • Bekreftelse på oppmelding til språktest - dersom du mangler gyldig testresultat og testen skal tas i løpet av våren
  • Attester og referanser dersom ønskelig

Dersom bachelorutdanningen gjøres ferdig våren samme år som du søker opptak til, må bekreftelse fra utdanningsstedet samt foreløpig karakterutskrift lastes opp i SøknadsWeb.

Filformat

Vi ønsker at du bruker filformatet PDF. Alle vedlegg du laster opp skal være bilde av originaldokumentene dine (ikke skann inn kopier).

Merk! Det vil bli iverksatt stikkprøver og kontroll av originalvitnemål ved studiestart. 

I tillegg til opplasting av søknadsdokumenter i SøknadsWeb, må du fullføre et elektronisk følgeskjema innen søknadsfristen.

Utfylling av følgeskjema er obligatorisk for alle søkere til studier ved Fakultet for utøvende kunstfag!

Du finner lenke til følgeskjemaet på kvitteringssiden i SøknadsWeb, samt i kvitterings e-posten du mottar etter at søknaden din er registrert.

I følgeskjemaet fyller du inn følgende:

Personalia, utfyllende info om din(e) søknader, kunstnerisk CV og kort om din motivasjon for å søke på studiet. Søkere til klassisk musikk må også legge ved en repertoarliste på 120 minutter.

Mastersøkere til klassisk:

Søkere til klassisk skal i følgeskjemaet legge ved en repertoarliste for hovedinstrument etter eget valg. Den skal vise og dokumentere at du har gjennomgått verk med spilletid på minimum 120 minutter, herunder minst 30 minutter kammermusikk.

Mastersøkere til dirigering:

Søkere til dirigering skal i følgeskjemaet legge ved en repertoarliste for hovedinstrument etter eget valg. Den skal vise og dokumentere at du har gjennomgått verk med spilletid på minimum 120 minutter.

For mastersøkere til både musikk og dans består runde 1 av innsending av prosjektbeskrivelse for ønsket masterprosjekt. Søkere til musikk må i tillegg sende inn en egenprodusert video for vurdering av sitt utøvende nivå.

Prosjektbeskrivelse og videolenker deles i et eget online-skjema. Lenken til skjemaet får du i en separat e-post fra saksbehandler kort tid etter søknadsfrist.

Innsendingsfrist: 15. januar

Prosjektbeskrivelse - skisse over ønsket masterprosjekt

Liksom studieprogrammet generelt er masterprosjektet utøvende av kjerne og identitet. Det skal kretse om studentens hoveddisiplin. Søkeren formulerer prosjektet etter fritt valg innen et vidt spekter av mulige temaer og fokusområder.

Innen musikk kan det belyse tekniske, stilistiske eller oppføringspraktiske spørsmål, omhandle en særskilt sjanger, historisk epoke, utøver eller komponist, eller være mer skapende, konseptuelt eller pedagogisk orientert. Det kan være tradisjonelt eller eksperimentelt innrettet.

Likeledes kan det innen dansekunst berøre praksiser i for eksempel improvisasjon, utøvende virksomhet, repertoar, koreografi, community out-reach, somatikk, ulike dansesjangre, pedagogikk, dansekunst for barn og unge, visuelle eller tekstlige praksiser.

Du kan også via prosjektet ditt søke med en sammensatt eller delt hoveddisiplin. For opptaket gjelder da at du i den praktiske prøven godtgjør et tilstrekkelig nivå i begge deldisipliner.

Uansett hva du velger skal prosjektet ditt i tillegg til det utøvende ha et visst eksplorativt preg eller forskningsfokus. Hva er det du ønsker å finne ut? Hvilket felt vil du utforske?

Følgende elementer må være med i prosjektbeskrivelsen:
  • Tittel og repertoar/materiale – det stoffet du vil jobbe med
  • En formulering av hva du vil utforske, hvilke spørsmål du stiller til deg selv og ditt materiale
  • Hvilken tilnærming og fremgangsmåte du vil ha i ditt arbeid med og utviklingen av prosjektet (her kan du eventuelt også oppgi kilder og referanser som omhandler det andre har gjort i relaterte arbeider)
  • Forslag til teoretiske perspektiver som du kan belyse ditt arbeid med (dette vil også utvikles videre sammen med veileder)
  • Hvilket mål eller resultat du forestiller deg, og en foreløpig konklusjon (en slags hypotese)
  • Hvordan du ser for deg den endelige presentasjonen av prosjektet i studiets avsluttende eksamen

Skissen kan inneholde bilder eller andre visuelle elementer som understøtter eller er en del av prosjektet.

Lengde: Prosjektskissen skal ikke overskride 800 ord.
Tillat språk: Engelsk eller skandinavisk (norsk, svensk eller dansk).
Vedlegg: Digitale vedlegg som for eksempel video, bilder eller lyd deles via link til Vimeo eller YouTube.

Spesifikasjoner til videoinnspilling - for musikksøkere

Mastersøkere til utøvende musikk må i tillegg til prosjektbeskrivelsen sende inn et egenprodusert videoopptak som en del av runde 1. Repertoarkrav for ditt instrument finner du i artiklene under.

  • Begynn å ta opp deg selv i god tid før innleveringsfristen
  • Det er lov å levere flere ulike videoer, for eksempel kan ulike verk/stykker/låter og ulike satser være spilt inn hver for seg
  • Det er ikke lov å redigere innenfor en enkelt sats/låt (gjelder ikke dirigering)
  • Videoen skal inneholde hele prøvespillprogrammet for runde 1 og følge fastsatt repertoarkrav
  • Lengde på prøvespillprogram finner du under repertoarkrav til det instrumentet/retning du søker opptak til
  • Lydfil alene tillates ikke
  • Video skal lastes opp til YouTube
  • Videoen må være av nyere dato, og ikke eldre enn 1. november 2024.

Viktig!

Husk å filme slik at vi ser deg, gjerne ansiktet, og ikke minst ser deg spille/synge/dirigere. Husk at det er søkerens ansvar å påse at alle lenker til videoen(e) fungerer. Sjekk at lyden er ok og at du har lastet opp filen til YouTube med de innstillinger som gir oss rettigheter til å spille den av.

Merk! Det er ingen garanti for at hele ditt innspilte videomateriale vil bli sett av kommisjonen.

Dersom du har flere søknadsalternativ og søknadene dine gjelder vurderinger til to forskjellige studieretninger (for eksempel både jazz og klassisk) eller to ulike instrument, må du sende inn video av to separate prøvespillprogram.

Sammen med videolenken(e) skal du også dele en omtale av innsendt videomateriale; hva du har spilt inn på video til runde 1. I tillegg deler du ditt fullstendige prøvespillprogram for en eventuell runde 2, samt noter til akkompagnatør/band.

Merk! Dersom du som jazz-søker ønsker komp fra fakultetet, og du velger et selvkomponert program, må musikken/ låtene enkelt kunne forstås og leses av kompgruppene. En låt må kunne presenteres på 1-2 sider, som et lead sheet!

Søkere bosatt utenfor Skandinavia

Søkere til master i utøvende musikk som er bosatt utenfor Norge, Sverige eller Danmark kan levere hele repertoarkravet på video til runde 1. Deler av prøvespillprogrammet må være spilt inn med akkompagnatør/band. Dersom man består runde 1 inviteres man til digitalt intervju i uke 10 som runde 2.
NB! Unntaket gjelder ikke for søkere til dirigering.

Siste frist for innsending av prosjektbeskrivelse og video er 15. januar.

Dersom kommisjonen vurderer dine prestasjoner i runde 1 til bestått, vil du bli invitert til runde 2 på vår campus i Stavanger i uke 10. Runde 2 består av opptaksprøver i musikk eller dans, samt intervju.

Musikk - runde 2

Det settes av 30 minutter prøvespill med intervju til hver søker, og man må være forberedt på å måtte fremføre hele prøvespillprogrammet. Programmet fremføres med fakultetets akkompagnatør/band.

Innenfor den oppsatte prøvetiden vil det også finne sted et intervju hvor en representant fra studieadministrasjonen deltar i tillegg til masterkommisjonen. Din innsendte skisse for ønsket masterprosjektet danner en del av opptaksgrunnlaget for masterstudiet, og man vil under intervjuet kunne skissere en mulig sammensetning av veilederteam. Du som søker vil også få anledning til å redegjøre for din målsetting og motivasjon for studiet sammen med dine planer for masterprosjektet og ditt kunstneriske fordypningsområde.

Invitasjon til runde 2 får du på separat e-post i begynnelsen av februar.

  • Prøvespillene foregår i hovedbygget
  • Det arrangeres orienteringsmøter hver dag i uke 10, ett kl. 09.00 og ett kl. 12.00 - hvilket orienteringsmøte du skal møte opp til finner du i invitasjonen som sendes deg i begynnelsen av februar
  • Orienteringsmøtet er obligatorisk for alle søkere som er invitert til runde 2
  • Det blir fremmøteregistrering i foajeen i forkant av hvert orienteringsmøte
  • Du finner din eksakte tid for prøvespill med intervju i fakultetets timeplansystem - prøvespilltidene publiseres i slutten av uke 9, men det tas forbehold om små endringer helt frem til prøvedagen
  • I hovedbyggets første etasje finner du flere rom for oppvarming
  • Fakultetet stiller med egne akkompagnatører/komp til alle prøvespill i runde 2 så fremt noter er mottatt innen 15. januar
Internasjonale søkere til musikk bosatt utenfor Skandinavia

Søkere bosatt utenfor Norge, Sverige eller Danmark trenger ikke komme til vår campus for å gjennomføre runde 2. Søkere til studieretning musikk kan spille inn og levere hele repertoarkravet på video til runde 1. Dersom man består runde 1 inviteres man til digitalt intervju i uke 10 som runde 2. Merk at deler av prøvespillprogrammet må være spilt inn med akkompagnatør/band.

NB! Unntaket gjelder ikke for søkere til dirigering.

Dans - runde 2

Søkere som får godkjent sin prosjektbeskrivelse fra runde 1, blir invitert til runde 2 på campus Bjergsted i uke 10.

Runde 2 består av følgende:

a) utøvende prøve gjennomføres med alle søkere tilstede:
  • Presentasjon av prosjektet gjennomført i et live format som forestillings- foredrag, workshop, forestilling eller liknende.
    Varighet: ca. 15-20 min.
  • Muntlig- praktisk presentasjon av sin portfolio/ CV.
    Varighet: ca. 5 min.

Søkere som velges ut til å gå videre til neste del av den utøvende prøven vil få beskjed på slutten av hver prøvedel/ prøvedag.

b) intervju for søkere som anses kvalifisert etter siste utøvende prøvedel:
  • Under intervjuet med faglig kommisjon vil søkeren ha anledning til å stille spørsmål. Man vil dessuten gå i dybden på søkerens prosjektbeskrivelse, som en komponent i vurderingsgrunnlaget.
Internasjonale søkere til dans bosatt utenfor Skandinavia

Internasjonale søkere bosatt utenfor Skandinavia (Norge, Sverige eller Danmark) trenger ikke møte fysisk til runde 2 med utøvende opptaksprøver i uke 10 i Stavanger. I stedet kan man velge å gjennomføre digitale opptaksprøver i uke 10:

  • Presentasjon av prosjektet gjennomført på zoom i et format som forestillings- foredrag, workshop, forestilling eller liknende.
    Varighet: ca. 15 min.
  • Muntlig- praktisk presentasjon av sin portfolio/ CV.
    Varighet: ca. 5 min.
  • Intervju

Runde 1

En egenprodusert video av ditt prøvespill til runde 1 skal deles med fakultetet innen 15. januar.

Masterstudiet har et omfattende og allsidig repertoarkrav for hovedinstrument. Det er ikke gitt eksakte føringer for prøvespillprogram for hovedinstrument, men det er viktig at du velger det repertoaret som du selv trives best med, og som fremhever ditt musikalske nivå, uansett hvilken av de aktuelle sjangrene det tilhører. Det du skal vise frem er din egenart og personlighet som musiker. Programmet kan gjerne være selvkomponert, men må være representativt og bør stå i forhold til ditt ønskede fordypningsområde. Det forutsettes at prøvespillprogrammet viser ferdigheter innen improvisasjon.

Hele prøvespillprogrammet skal være ca. 20 - 30 minutter langt.
Til runde 1 (videoopptak) leveres et 15 minutters utdrag av ditt totale prøvespillprogram.

Du finner viktig informasjon om hvordan du ordner videoinnspillingen under punktet Runde 1 - innlevering av prosjektbeskrivelse og egenprodusert video.

Runde 2

Hele prøvespillprogrammet på 20 - 30 minutter forberedes og fremføres i runde 2, også det som er levert på video. Repertoaret fremføres i uke 10 med komp fra fakultetet, eller med eget komp. I særskilte tilfeller vil det være mulig å vise til tidligere produksjoner istedenfor/i tillegg.

Fakultetet stiller med egne komp til alle prøvespill, men jazzsøkere til videreutdanning, master eller PDM har mulighet til å stille med eget komp under prøvespillets runde 2 dersom ønskelig.

Merk! Dersom du ønsker komp fra fakultetet, og du velger et selvkomponert program må musikken/ låtene enkelt kunne forstås og leses av kompgruppene. En låt må kunne presenteres på 1-2 sider, som et lead sheet!

Les mer om hvordan runde 2 foregår under punktet Runde 2 - opptaksprøver og intervju på campus i uke 10.

Repertoarkrav master - jazz/improvisasjon

  • Prøvespillprogrammet skal være ca. 20 - 30 minutter langt
  • Til runde 1 leveres et 15 minutters utdrag av ditt totale prøvespillprogram
  • Hvert opptak (hver låt) skal leveres som et sammenhengende, uredigert opptak som ikke skal være mer enn 6 måneder gammelt
  • Videomaterialet skal inneholde samspill. Det kan gjøres unntak fra dette kravet dersom det – av praktiske grunner – er umulig å få til samspill. Du må i så fall redegjøre for hvorfor det ikke har vært mulig
  • Videomaterialet skal normalt inneholde improvisasjon, slik at du klart får vist dine solist- og ensembleegenskaper. Omfanget av improvisasjon og hvilken type improvisasjon er opp til deg selv å avgjøre, basert på din musikalske profil og sjangerinnretning
  • Sammen med videomaterialet skal du levere en omtale av prøvespillprogrammet til runde 1, en omtale av det totale prøvespillprogrammet til runde 2, samt noter dersom du ønsker komp fra fakultetet

Runde 1

En egenprodusert video av ditt prøvespill til runde 1 skal deles med fakultetet innen 15. januar.

Masterstudiet har et omfattende og allsidig repertoarkrav for hovedinstrument, men det er ikke gitt eksakte føringer for prøvespillprogram for hovedinstrument, foruten dirigering og klassisk slagverk (se lengre ned på siden). Opptaksprøven baseres på at søkeren skriver et forslag på ca. 20 - 30 minutters prøvespillprogram, hvorav minst ett verk skal ha høy vanskelighetsgrad. Programmet må bestå av ulike stilarter og genrer som er relevant for instrumentet, og ellers være representativt og stå i forhold til ditt ønskede fordypningsområde.

Til runde 1 (videoopptak) leveres et 15 minutters utdrag av ditt totale prøvespillprogram på 20 - 30 minutter.

Du finner viktig informasjon om hvordan du ordner videoinnspillingen under punktet Runde 1 - innlevering av prosjektbeskrivelse og egenprodusert video.

Runde 2

Hele prøvespillprogrammet forberedes og fremføres i runde 2, også det som er levert på video. I særskilte tilfeller vil det være mulig å vise til tidligere produksjoner istedenfor/ i tillegg.

Prøvespillets runde 2 fremføres sammen med fakultetets akkompagnatører.

Lengde på fullstendig prøvespillprogram til runde 2: ca. 20 - 30 minutter.

Les mer om hvordan runde 2 foregår under punktet Runde 2 - opptaksprøver og intervju på campus i uke 10.

Det er gitt eksakte føringer for repertoar/prøvespillprogram for både runde 1 og runde 2 for søkere med slagverk som hovedinstrument.

Valg av repertoar til runde 1 og runde 2

Til opptaksprøvene kan du velge mellom to ulike repertoarvalg; orkester- eller solistisk orientert. Du  velge en av delene. Valget vil være retningsgivende for faglig innhold i studiet. Dette er repertoarfokus som ikke vil ha konsekvenser for andre deler av studiet. Søkerne til begge repertoarvalgene skal, i tilfelle opptak, gjennomføre ordinært studium: delta i orkesterprosjekter, solistiske oppdrag og kammermusikk samt gjennomføre ordinært eksamensrepertoar.

Runde 1

En egenprodusert video av ditt prøvespill til runde 1 deles med fakultetet innen 15. januar.

Solistisk- orientert repertoarvalg:

Videoopptaket må bestå av minst 2 valgfrie solostykker.
Total varighet: minst 10 minutter.

Orkester- orientert repertoarvalg:

Videoopptaket må bestå av 4 orkesterutdrag + 2 etyder.
Etydene kan gjerne være fra typiske orkesterprøvespill.

Du finner viktig informasjon om hvordan du ordner videoinnspillingen under punktet Runde 1 - innlevering av egenprodusert video.

Runde 2

Runde 2 foregår på campus Bjergsted i Stavanger i uke 10. Dersom du ønsker kan deler av ditt prøvespillprogram for runde 2 fremføres med akkompagnatør.

Solistisk- orientert repertoarvalg:

Du må fremføre minst 2 valgfrie solostykker.
Total varighet: minst 15 minutter.
NB! Du kan ikke fremføre de samme stykkene som ble spilt inn på video til runde 1.

Orkester- orientert repertoarvalg:

Du må fremføre minst 12 orkesterutdrag + 1 etyde.
NB! Du kan ikke fremføre de samme utdragene eller etydene som ble spilt inn på video til runde 1.

Les mer om hvordan runde 2 foregår under punktet Runde 2 - prøvespill og intervju på campus i uke 10.

Merk - søkere bosatt utenfor Norge, Sverige eller Danmark:

Dersom du er en internasjonal søker til klassisk slagverk, bosatt utenfor Norge, Sverige eller Danmark, kan du levere en ny supplerende video til runde 2 med fastsatt repertoar, i stedet for fysisk oppmøte i uke 10. Den supplerende videoen må leveres innen 20. februar. Videoen kan være maks 3 år gammel. Saksbehandler sender deg en ny epost med lenke for innlevering av ny video i starten av februar.

Veiledende liste for solo- repertoar

Repertoarlisten er kun veiledende, ikke obligatorisk.

Skarptromme:

J. Delécluse: Etude no. 9
B. Lylloff: Århus etude no. 9
J. Delécluse: Test-claire

Pauker:

S. Monrad: Test for timpani
J. Delécluse: Etude no. 29
E. Keune: Etude no. 142

Marimba:

J. S. Bach: En sats fra en av partitaene eller sonatene for fiolin
A. Lauro: Valse Venezolano No. 3
J. Druckman: En sats fra Reflections on the Nature of Water

Veiledende liste for orkester- repertoar

Repertoarlisten er kun veiledende, ikke obligatorisk.

Skarptromme:

N. Martinciow: Impressions eller Tchik
J. Delécluse: Test Claire
S. Hodkinson: Kerberos
A. Masson: Prim eller Kim
M. Markovitch: Tornado

Pauker:

J. Delécluse: en av etydene fra Vingt études
J. Delécluse: etude nr. 29
B. Cambreling: Thor
A. Féron: Ta'wil
T. Ishiyanagi: Rhythm Graduatiom
E. Keune: Etude 142
S. Monrad: Test for timpanists

Marimba:

P. Hurel: Loops 4
J. S. Bach: Chaconne from 2nd partita for violin (D minor)
K. Abe: Marimba d'amore
A. Vinao: Khan variations
J. Druckman: Reflections on the Nature of Water
B. Mantovani: Moi, Jeu
Y. Sueyoshi: Mirage

Vibrafon:

G. Burton (trans.: Errol Rackipov): Chega De Saudade
G. Pérotin: Étude 6
P. Hurel: Loops 2
P. Manoury: Solo de Vibraphone
M. Matalon: Short stories
Donatoni: Omar, første sats

Multioppsett:

B. Giner: Satz
M. Ishii: 13 drums
K. Volans: She who sleeps with a small blanket
Y. Xenakis: Rebons A og B
D. Land: The anvil chorus

Runde 1

En egenprodusert video av ditt prøvespill til runde 1 skal deles med fakultetet innen 15. januar.

Video skal inneholde følgende tre momenter:
  1. Dirigering av minst to verk som har kontrasterende musikalsk karakter. Minimum 15 minutter
  2. Opptak av prøvearbeid som søkeren leder. Minimum 10 minutter
  3. Hovedinstrument. Valgfritt repertoar med eller uten akkompagnement. Hvis det spilles mer enn ett stykke, skal fremføringen av hvert enkelt stykke være uredigert. Minimum 10 minutter
Merk!
  • Dirigenten sine hender og ansikt skal være godt synlig på videoopptakene
  • Ensemblet/ensemblene skal bestå av minst fem instrumentalister og holde profesjonelt nivå, alternativt bestå av amatører eller studenter på et høyt musikalsk/teknisk nivå

Du finner viktig informasjon om hvordan du ordner videoinnspillingen under punktet Runde 1 - innlevering av egenprodusert video.

Runde 2

Runde 2 vil bestå av prøvedirigering og samtale/praktisk prøve med kommisjon.

Prøvedirigering

Søkerne skal dirigere et kammerensemble bestående av strykere, blåsere og klaver. Prøven vil bestå både av prøvearbeid og fremføring.

Repertoar:

  • Aaron Copland: Appalachian spring (originalversjonen fra 1944 for 13 musikere)
  • Jean Sibelius: Valse triste
Intervju/ praktisk prøve

Som en del av opptaksprøven inngår det også en samtale om prøvedirigeringsrepertoaret samt en praktisk prøve som vil kunne inneholde følgende elementer:

  • Gehør (akkorder, melodier, rytmer, korreksjon av forespilte rytmer og tonehøyder i forhold til et partitur)
  • Partiturspill på klaver
  • Instrumentasjon og instrumentkunnskap: Omfang, transponering og spilleteknikker (korps- og orkesterinstrumenter)
  • Repertoarinnsikt (korps og orkester)
  • Harmonisk analyse
  • Musikalsk terminologi

I forbindelse med samtalen tas søkers prosjektbeskrivelse opp. I tillegg blir det også snakket om søkerens målsetting og motivasjon for studiet, der også søkeren får anledning til å stille spørsmål. Vurderingskommisjonen samt en en representant fra studieadministrasjonen deltar under samtalene.

opptaksinformasjon

Er det noe du lurer på om søknad og opptak til Master i utøvende kunstfag - deltid?

I artiklene under finner du generell informasjon om søknads- og opptaksprosessen til studiet.

Studiet er preget av mangfold og er åpent for søkere i ulike livsfaser, både studenter som nettopp har tatt en bachelorgrad og studenter som allerede har vært aktive i arbeidslivet i flere år.

Studiet undervises på engelsk, og utlyses både innenfor Norden samt internasjonalt.

Studiet er stil- og sjangeråpent innen de fire områdene dansekunst, klassisk musikk, dirigering og jazz/improvisasjon.

Opptak til vårt masterprogram krever at søker innehar et høyt nivå, samt interesse og stor motivasjon for å gjøre et fordypningsstudium og videreutvikle seg som utøvende og skapende kunstner.

Det tas forbehold om at det ved fakultetet finnes tilgjengelig ekspertise til veiledning og undervisning innen søkernes valgte spesialområde.

Når kan jeg søke?

Søknad til primæropptaket er åpent fra 1. november til 15. desember.
Søknad til studier i utøvende kunstfag behandles via lokal SøknadsWeb.

Sekundæropptaket åpnes for enkelte instrument og studier som ikke blir fylt opp etter primæropptaket. Sekundæropptaket er åpent fra 15. april til 15. mai.

Merk!
Masterprogrammet kan selvsagt også gjennomføres på fulltid over 2 år.

Søkere med statsborgerskap utenfor EU/EØS og Sveits må betale studieavgift.

Generelle opptakskrav

Fullført bachelorprogram i utøvende musikk

For opptak til Master i utøvende kunstfag - deltid (120 studiepoeng), kreves det at lavere grads studier er fullført, fortrinnsvis et 3- eller 4- årig bachelorprogram i utøvende musikk eller dans på 180 studiepoeng, hvorav minimum 90 studiepoeng må være fra instrumentale- eller dansekunstneriske emner.

En foreløpig prosjektbeskrivelse for masterprosjektet basert på mal for masterprosjekt, danner en del av opptaksgrunnlaget for masterstudiet.

Språkkrav i engelsk

Språkkrav i engelsk skal være bestått i henhold til UiS sitt regelverk. Universitetet i Stavanger har egne språkkrav for opptak til master- og videreutdanningsstudier. Mangler du engelsk, kan du lese mer om hvordan du kan dekke engelskkravet

Opptaksprøver

I tillegg til fullført bachelorprogram i utøvende musikk eller dans, samt innfridde språkkrav, må du bestå 2 runder med opptaksprøver. Søkerne vurderes ut fra innsendt prosjektbeskrivelse og videomateriale (runde 1) og ordinære opptaksprøver på campus (runde 2). I forbindelse med opptaksprøvenes runde 2 gjennomføres det intervjuer, hvor beskrivelse av masterprosjekt og kunstnerisk fordypningsområde gjennomgås, samt muligheter for sammensetning av veilederteam. Søker får også anledning til å redegjøre for sin målsetting og motivasjon for studiet.

Etter gjennomførte opptaksprøver foretar avdelingslederne og dekan en helhetsvurdering av søkerne under endelig vedtaksmøte. Søkerne vurderes da som kvalifisert/ikke kvalifisert ut fra fagkommisjonens vurderinger og rangeringer, innsendt videomateriale, innsendte søknadsdokumenter, prøver i opptaksuken og intervju. Endelig opptak vedtas av dekan.

Kvalifiserte søkere får så tilbud om studieplass i den grad det er ledige plasser på søkt studium. Dersom fakultetet har flere kvalifiserte søkere enn det opptaksrammen tilsier at vi kan tilby, settes søkerne på venteliste ut fra kommisjonens rangeringsliste.

Se utfyllende regler for opptak i opptaksreglementet lenger ned på siden.

Tilbud, avslag og ventelisteplass på søkt studie blir publisert i SøknadsWeb. Du mottar varsel på e-post når resultatene foreligger. Brev med svar på din søknad finner du under "Mine søknader".

Dersom du har spørsmål om ditt tilbud, avslag eller ventelisteplass kan du henvende deg til oss på e-post til musikk-dans@uis.no Vi gjør oppmerksom på at fakultet ikke gir ut opplysninger om ventelisteplassering.

Slik svarer du

Du takker ja eller nei til tilbudt studieplass eller ventelisteplass direkte i SøknadsWeb innen oppgitt frist.

Dersom noe uforutsett skulle skje og man ikke får anledning til å sende inn video til runde 1 innen fristen, eller ikke kan møte til runde 2, vil man kunne overføre sin søknad til våre sekundære prøver.

Det er viktig å huske på at de sekundære prøvene kun gjennomføres for hoveddisipliner og studieplasser som ikke blir fylt opp etter primæropptaket. Dersom fakultetet har ledige studieplasser åpnes det for søknad til enkelte studier den 15. april med søknadsfrist 15. mai.

Sekundæropptakets runde 2 finner vanligvis sted i begynnelsen av juni.

Har du avlagt eksamen i emner fra annet studiested kan du søke om å få disse innpasset i studiet du får opptak til. Man kan ikke søke om innpass før man har fått studierett, og studieretter tildeles ikke før i begynnelsen av august. Du må derfor søke om opptak på ordinær måte (til første studieår) via SøknadsWeb

Forhåndsgodkjenning

For at kommisjonen skal kunne gjøre riktige vurderinger av din søknad, er det viktig at du i følgeskjemaet gir oss informasjon om hvilke emner du har gjennomført og til hvilket år du ønsker opptak til. Det gjennomføres så en forhåndsgodkjenning av din søknad om innpass, slik at vi med sikkerhet vet hvilket studieår du kan inviteres til å gjennomføre opptaksprøver for i runde 2. Husk derfor å laste opp god dokumentasjon (karakterutskrift og emnebeskrivelser) for allerede gjennomførte emner slik at kommisjonen vet hvilket nivå/år de skal vurdere deg til.

Ordinær søknad om innpass

Dersom du får tilbud om opptak til ditt søkte studieprogram, og takker ja til studieplassen, da søker du om innpass av allerede gjennomførte emner via Digital studentekspedisjon. Karakterutskrifter, emnebeskrivelser og eventuelle pensumlister må vedlegges søknaden. Du får tilgang til Digital studentekspedisjon i begynnelsen av august når studieretten er opprettet og du har gjennomført semesterregistrering og betalt semesteravgift.

Fristen for å søke om innpass er 20. august, men jo raskere du søker jo tidligere får du tilpasset din time- og utdanningsplan.

1. Virkeområde

Reglementet gjelder for opptak til Masterprogram i utøvende kunstfag på 120 studiepoeng ved Fakultet for utøvende kunstfag (UK), UiS, utlyst nordisk og internasjonalt.

Opptaksreglementet for Masterprogram i utøvende kunstfag bygger på Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven), av 01.08.2024 § 8-1 og FOR-2007-01-31-173: Forskrift om opptak til høyere utdanning, og FOR-2018-10-18-1671: Forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Stavanger, §1-1.

2. Begrepsforklaringer

Hoveddisiplin: dans, musikkutøvelse, kreative disipliner innen dans og musikk.
Opptaksprøve: inneholder bl.a. prøver, innsendt materiale, herunder prosjektbeskrivelse, og intervju.
Utøvende prøve: prøve på hoveddisiplin.

3. Opptaksgrunnlag

3.1 Søkere til Master i utøvende kunstfag, må dokumentere fullført lavere grads studier i musikk eller dans, fortrinnsvis en 3- eller 4-årig Bachelorgrad med instrumentale eller dansekunstneriske emner på minimum 90 studiepoeng.

3.2 Språkkrav i engelsk skal være bestått i henhold til UiS regelverk. All undervisning vil foregå på engelsk, og det er derfor et krav om gode engelskkunnskaper.

3.3 Søknad om godkjenning/ innpassing av annen utdanning skal gjøres etter fakultetets retningslinjer. Søknad om innpass blir normalt forhåndsgodkjent senest ved tilbud om studieplass.

Søker må selv søke om innpass etter at studierett er opprettet. Innpass søkes via Digital Studentekspedisjon. Ytterligere informasjon finnes på UKs nettsider. Søknadsfrist for innpassing er 20. august det året man starter studiet.

4. Organisering av opptaksprøver i musikk eller dans ved Fakultet for utøvende kunstfag

4.1 Opptaksprøvene til Masterprogram i utøvende kunstfag består av to runder. Begge runder gjennomføres med utgangspunkt i definerte krav publisert på UKs nettside.

For søkere med hoveddisiplin dans består runde 1 av en prosjektbeskrivelse.

For øvrige søkere består runde 1 av et egenprodusert videoopptak og en prosjektbeskrivelse.

Runde 2 gjennomføres fysisk på campus Bjergsted i Stavanger i uke 10.

4.2 Søkere som har bestått runde 1 inviteres til runde 2 i henhold til oppsatt plan minimum 2 uker før.

4.3 Avhengig av antall søkere kan runde 2 bli fordelt over 2-3 dager.

For søkere med hoveddisiplin dans består runde 2 av:
  • a) utøvende prøve: presentasjon av prosjektet gjennomført i et live-format som forestillings-foredrag, workshop, forestilling eller lignende.

    Søkere som velges ut til å gå videre til neste del av prøven vil få beskjed om dette på slutten av hver prøvedel og/eller prøvedag.
  • b) intervju for søkere som anses kvalifisert etter utøvende prøve.

    Under intervjuet med faglig kommisjon vil søkeren ha anledning til å stille spørsmål. Man vil dessuten gå i dybden på søkerens prosjektbeskrivelse, som en komponent i vurderingsgrunnlaget.
For øvrige søkere består runde 2 av:
  • a) utøvende prøver på hoveddisiplin. I særskilte tilfeller vil det være mulig å vise til tidligere produksjoner istedenfor/i tillegg.
  • b) intervju.

    Under intervjuet med faglig kommisjon vil søkeren ha anledning til å stille spørsmål. Man vil dessuten gå i dybden på søkerens prosjektbeskrivelse, som en komponent i vurderingsgrunnlaget.

4.4 Internasjonale søkere bosatt utenfor Norden kan søke om unntak fra fysiske utøvende prøver og intervju. I slike tilfeller vil runde 2 gjennomføres digitalt. (jf. punkt 11).

5. Kommisjonsordning

5.1 Kommisjon for de enkelte hoveddisipliner oppnevnes av avdelingsleder og består av minimum to lærere, hvor minst én skal representere den hoveddisiplin søkeren prøves i. Administrator kan være en av de tilstedeværende lærerne eller en administrasjonsrepresentant som kommer i tillegg. De faglige representantene i kommisjonen har uttale- og stemmerett.

Studentrepresentanter oppnevnes av studentrådet ved UK. Søker gis anledning til å bestemme om disse skal være tilstede under utøvende prøve med påfølgende intervju. Studentrepresentantene har rolle som observatør uten talerett under de utøvende prøvene. Under intervjuene kan kommisjonsleder invitere studentrepresentantene til å uttale seg.

5.2 Kommisjonen har ansvar for:
  • 1) vurdering av kvalifikasjoner og ferdigheter.
  • 2) rangering av søkere (jf. punkt 6).

Kommisjonen vurderer søkerne som bestått eller ikke bestått. Kommisjonen rangerer deretter søkere etter resultatene fra de utøvende prøvene og intervju innenfor hoveddisiplinen og/eller instrumentgruppen. Resultatene samles av lokalt opptakskontor og legges frem for avdelingsledere og dekan. Under endelig vedtaksmøte blir søkerne funnet kvalifisert/ikke kvalifisert. Endelig vedtak fattes av dekan.

6. Rangering

6.1 Søkerne rangeres etter egne rangeringskriterier basert på kommisjonens faglige vurdering.

6.2 Etter faglig vurdering kan kommisjonen foreslå at en søker gis tilbud til et annet studieprogram enn det hen har søkt på.

7. Opptak

7.1 Vurdering av formalia/grunnlagskompetanse gjøres av saksansvarlig for opptak.

7.2 Vurdering av opptaksprøver gjøres av faglig kommisjon.

7.3 Avdelingslederne og dekan foretar en helhetsvurdering av søkerne. Søkerne vurderes som kvalifisert/ikke kvalifisert ut fra innsendt videomateriale og øvrig innsendt søknadsmateriale, prøver i opptaksuken, intervju og fagkommisjonens vurderinger og rangeringer.

7.4 Avdelingsledere legger frem forslag til opptak av kvalifiserte søkere for dekan ut ifra fakultetets kapasitet og behov innenfor de spesifikke disiplinene. Endelig opptak vedtas av dekan.

Dekanen regulerer opptak etter:
  • kommisjonens og avdelingsledernes vurdering og rangering
  • hensynet til instrumental-/vokalbesetninger
  • andre ressurshensyn

7.5 Kvalifiserte søkere gis tilbud om studieplass i den grad det er ledige plasser på søkt studium. Dersom fakultetet har flere kvalifiserte søkere enn det opptaksrammen tilsier at vi kan tilby, settes søkerne på venteliste ut fra kommisjonens rangeringsliste.

7.6 Søkere som settes på venteliste etter første opptaksrunde vil ikke automatisk ha forrang fremfor kvalifiserte søkere i sekundæropptaket.

7.7 Dersom det er flere ledige studieplasser etter endt primæropptak kan avdelingsleder avgjøre om studiet skal åpnes for en ny sekundær opptaksrunde. Supplerende opptak kan også gjøres av avdelingsleder, med endelig beslutning av dekan.

7.8 Kvalifisering for opptak ett studieår gir ikke kvalifisering for fremtidig opptak.

7.9 Saksbehandling av søkere er taushetsbelagt og unntatt offentlighet.

8. Oppstart

8.1 Søkerne informeres om tilbud, venteliste eller avslag.

8.2 Hvis en søker ikke bekrefter tilbud om studieplass innen gitt frist, vil plassen bli tilbudt til en annen kvalifisert søker eller sekundærsøker. Søkere som plasseres på venteliste etter primæropptaket, må konkurrere med sekundærsøkere.

8.3 Studenter med studieplass som har permisjon fra utøvende studier i ett år eller mer, vil normalt bli pålagt å gjennomføre ny utøvende prøve for å bekrefte nivå.

8.4 Det tas forbehold om oppstart av studieprogram basert på rammevilkår som gruppestørrelse og økonomi.

9. Utsatt opptaksprøve

9.1 Søkere som på grunn av sykdom eller lignende ikke kan gjennomføre den primære opptaksprøven til fastsatt tid kan søke om å få utsatt opptaksprøve. Den utsatte opptaksprøven vil normalt gjennomføres i forbindelse med fakultetets sekundæropptak, dersom det finnes ledige studieplasser etter primæropptaket.

10. Sekundæropptak

10.1 Det kan arrangeres sekundære opptaksprøver dersom det etter primæropptaket er ledige studieplasser. Sekundære opptaksprøver arrangeres for søkere som ikke hadde anledning til å møte ved primæropptaket, samt for eventuelle nye søkere (jf. punkt 4 og 5).

10.2 Søkere som har gjennomført opptaksprøven ved primæropptaket har ikke adgang til å avlegge ny opptaksprøve ved sekundæropptaket.

10.3 Opptak av sekundærsøkere avgjøres av avdelingsleder og dekan i henhold til samme prosedyrer som nevnt under punkt 7.

11. Videoopptak og digitalt intervju som grunnlag for opptaksvurdering runde 2

11.1 For søkere med hoveddisiplin dans som er bosatt utenfor Norden kan en digital presentasjon av prosjektet i kombinasjon med digitalt intervju erstatte fysiske prøver og intervju.

11.2 For øvrige søkere som er bosatt utenfor Norden kan et uredigert videoopptak med god lyd- og bildekvalitet av prøve i hoveddisiplin, samt digitalt intervju, erstatte fysiske utøvende prøver og intervju. Videopptaket skal følge definerte krav publisert på UKs nettside. Dette gjelder ikke søkere til dirigering.

12. Opptak av utvekslingsstudenter

12.1 Internasjonale studenter som ønsker studieopphold gjennom utvekslingsprogram blir vurdert faglig av fakultetets lærere.

Følgende legges til grunn for opptak av utvekslingsstudenter:
  • et uredigert videoopptak av prøve i hoveddisiplin med god lyd- og bildekvalitet på ca. 10 minutter som viser studentens nivå.
  • innlevert søknadsdokumentasjon.

13. Klageadgang

13.1 Enkeltvedtak som er fattet med hjemmel i denne forskriften, kan påklages, jf. forvaltningsloven § 28 til § 32. Klagefristen er 3 uker fra den dagen resultatet av opptaket er offentliggjort, eller 3 uker etter eventuell mottatt begrunnelse.

13.2 Klager på enkeltvedtak i forbindelse med opptak til studium som ikke inngår i Samordna opptak, blir behandlet av Klagenemnda ved Universitetet i Stavanger, jf. lov om universiteter og høyskoler § 5-1.

13.3 Klage på formelle feil ved opptak behandles først av fakultetet. Dersom fakultetets opprinnelige vedtak opprettholdes, og søker velger å opprettholde klagen, vil klagen bli videresendt til universitetets klagenemnd. I henhold til Forvaltningslovens §28 og §29 kan vedtak påklages skriftlig innen 3 uker etter dato på mottatt brev. Klagen sendes til Universitetet i Stavanger.

Spørsmål og svar

Får jeg tilgang til øvingsrom i helgene, og når får jeg tilgang til timeplanen min? Her finner du svar på det du måtte lure på.

Hvor foregår undervisningen?

Som student ved Fakultet for utøvende kunstfag vil du ha all din undervisning på campus Bjergsted. På campus har vi konsertsaler og ensemblerom, i tillegg til god kapasitet på øvingsrom som du som student kan benytte både til hverdags og i helgene. I tillegg vil du i prosjektuker delta i ulike forestillinger og arrangementer tilknyttet andre kulturinstitusjoner og scener i Stavanger-regionen.

Hvor finner jeg campus Bjergsted og Fakultet for utøvende kunstfag?

Fakultet for utøvende kunstfag har sin egen campus som befinner seg i Bjergstedparken, kun et steinkast fra Stavanger sentrum. Campus Bjergsted ligger like i nærheten av Gamle Stavanger og har Stavanger konserthus som nærmeste nabo. Sjekk ut UiS sitt interaktive kart for informasjon om beliggenhet.

Når får jeg vite hvem som blir mine lærere?

I begynnelsen av august får du innvilget studierett. Når du har semesterregistrert deg vil du få tilgang til Canvas hvor du finner informasjon om både undervisning, lærere og timeplan.

Når får jeg tilgang til timeplanen min?

Timeplanen vil være klar til studiestart. Den får du tilgang til så snart du har semesterregistrert deg. Instrumentalundervisning avtales direkte med lærer og vil ikke ligge i timeplanen. Plan for undervisning i prosjektuker vil foreligge senest tre uker før prosjektet finner sted.

Jeg spiller i band og må av og til være borte fra undervisning. Er det mulig?

All undervisning på fakultetet er obligatorisk, med 80 prosent fremmøtekrav. Det kan søkes om fravær i opptil 8 dager gjennom et studieår. Hver søknad må være faglig begrunnet og sendt inn innen to uker før fraværet finner sted.

Kontakt

Har du spørsmål knyttet til søknad og opptak, vennligst ta kontakt på e-post musikk-dans@uis.no

Videre studier

Skulle du ønske å videreutvikle din kunstneriske- og tekniske kompetanse etter fullført master kan du søke Postgraduate Diploma i utøvende musikk. Ønsker du praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan du søke deg til vår nye nett- og samlingsbaserte PPU i utøvende og skapende kunstfag. I tillegg tilbyr vi årsenheter som for eksempel musikkproduksjon og opptaksteknikkDigitale dirigentstudier for kor, DigJazz og ConductIT, samt enkeltemnene Videreutdanning for praksislærere og Egendefinert prosjekt for dansere

Studentliv

Følg oss!

Våre arrangement