Religion er vevd sammen med samfunn, kultur og hverdagsliv. Noen ganger er dette noe som binder folk sammen, mens andre ganger bidrar det til konflikt og motstand.
Religion fordypning passer for deg som allerede har grunnleggende kunnskaper om religioner og livssyn, etikk og filosofi.
Om studiet
Møtet mellom religioner, ikke-religiøse livsoppfatninger og forholdet til etnisitet, nasjonal bakgrunn, kultur og lokalsamfunn påvirker religioner og blir påvirket av religion. Dette studiet går i dybden på noen slike prosesser. Studiet, som er på bachelornivå, passer for deg som allerede har grunnleggende kunnskaper om religioner og livssyn, etikk og filosofi (minimum 50 studiepoeng).
Undervisningen er i vårsemesteret og består av to emner på 15 studiepoeng. I det ene emnet fokuseres det på en rekke ulike endringsprosesser både innenfor enkelte religioner og mellom disse og deres omgivelser. I det andre emnet skriver du en fordypningsoppgave innenfor ditt interessefelt under veiledning av en faglærer.
Målet med studiet er å gi utvidede kunnskaper utover det du har fra årsstudium. Du får dessuten trening i å analysere, vurdere og presentere historiske kilder og faglitteratur.
Hva kan du bli?
Studiet er relevant for undervisning om religioner, etikk og livssyn i skolen. Videre gir det grundig innsikt i religions- og livssynsmangfold som er viktig i en rekke jobber i offentlig og privat sektor, blant annet i media, kultur- og museumssektor, utenrikstjeneste og bistandsarbeid.
Fordypningsstudiet gir sammen med andre studier (totalt 180 sp) kompetanse til masterstudier.
Læringsutbytte
Alle studieprogram ved UiS har definerte mål for hva du skal lære gjennom studieløpet. Les mer om læringsutbyttet for dette studieprogrammet.
Du vil utvikle din evne til kritisk tenkning og selvstendig vurdering innenfor de ulike temaområdene, samt utvikle kunnskap og ferdigheter som gir trygghet i møte med personer med ulike religioner og livssyn.
Opptakskrav
Minimum 50 studiepoeng på grunn-nivå innenfor religion. Det er også krav om at du dekker norsk og engelsk tilsvarende generell studiekompetanse.
Søknads: via lokalt opptak.
Søknadsfrist: 1. desember
Minimum 50 studiepoeng på grunn-nivå innenfor religion. Det er også krav om at du dekker norsk og engelsk tilsvarende generell studiekompetanse. Les mer om hvordan du kan dekke språkkrav på Samordna opptak.
Ved spørsmål om opptak til studiet, kontakt opptak@uis.no.
Studieplan og emner
Oppstartssemester: 2024
-
Religion - fordypning- obligatoriske emner
-
Religion og menneskerettigheter
Første år, semester 1
-
Bacheloroppgave i religion
Første år, semester 1
-
Religionsvitenskap ved UiS
Fagmiljøet religionsvitenskap har forsknings- og undervisningskompetanse som dekker mangfold og indre variasjoner i de største verdensreligionene, samt nyreligiøsitet og samtidsreligion.
I tillegg inngår samfunnsnyttig forskning om religion knyttet til skole, kjønn, menneskerettigheter, politikk, populærkultur og grønt medborgerskap.
Fagmiljøet kan også skilte med UNESCO-professor Geir Skeie innenfor temaet religiøst mangfold. Førsteamanuensis Jane Skjoldli leder et tverrfaglig forskningsprosjekt om nåtidens vikinginteresse, kalt «Back to Blood: Pursuing a Future from the Norse Past».
Forskningsbidrag i senere tid innbefatter dessuten så forskjellige tema som feminisme i islam, katolsk ungdomskultur og hinduismen og klimaendringer. Faggruppen av stipendiater- og postdok forskere deltar aktivt i et internasjonalt og spennende fagfellesskap.
I tillegg inngår samfunnsnyttig forskning om religion knyttet til skole, kjønn, menneskerettigheter, politikk, populærkultur og grønt medborgerskap.
Kontakt oss
Fakultetsadministrasjonen UH
Administrasjon IKS