Religion, kultur og samfunn – årsstudium

Religion er for mange en kilde til både identitet og mening, men kan også bidra til konflikt og undertrykking. Årsstudiet gir deg kunnskap om verdensreligionene og alternativ religiøsitet og du vil få innsikt i hvordan religion henger sammen med kunst, kultur og populærkultur. Hva er det med religion som setter så sterke følelser i sving hos mennesker verden over? Hvordan henger religion sammen med menneskers handlingsvalg og hverdagsliv?

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

1 år / 2 semestre

Studiepoeng

60

Antall studieplasser

20

Spørsmål om opptak

opptak@uis.no

Poenggrense

2023: Alle kvalifiserte søkere fikk tilbud om studieplass

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Søknadsfrist

15. april via Samordna opptak

Linjeforening

FIKS

Religion, kultur og samfunn- årsstudium gir innsikt i sentrale aspekter ved de fem verdensreligionene, samt alternativ religiøsitet. (Foto: Getty Images)

Et årsstudium er en fleksibel måte å utforske dine interesser og forberede deg til videre studier. På noen av årsstudiene ved Universitetet i Stavanger kan du velge et praksisemne som en del av studiet. Da får du både studiepoeng og arbeidserfaring. Det kommer alltid godt med!

Å studere religion handler om mye mer enn det vi tror på eller ikke tror på. Det handler om samfunnet, hvordan ting henger sammen, kultur, hvordan vi oppfører oss. Religion er overalt.

Jonas Matberg Ibsen , student ved lektor 8- 13 med fordypning i engelsk og religion.
vårt fagmiljø

Fagmiljøet religionsvitenskap har forsknings- og undervisningskompetanse som dekker mangfold og indre variasjoner i de største verdensreligionene, samt nyreligiøsitet og samtidsreligion.

I tillegg inngår samfunnsnyttig forskning om religion knyttet til skole, kjønn, menneskerettigheter, politikk, populærkultur og grønt medborgerskap.

Fagmiljøet kan også skilte med UNESCO-professor Geir Skeie innenfor temaet religiøst mangfold. Førsteamanuensis Jane Skjoldli leder et tverrfaglig forskningsprosjekt om nåtidens vikinginteresse, kalt «Back to Blood: Pursuing a Future from the Norse Past».  

Forskningsbidrag i senere tid innbefatter dessuten så forskjellige tema som feminisme i islam, katolsk ungdomskultur og hinduismen og klimaendringer. Faggruppen av stipendiater- og postdok forskere deltar aktivt i et internasjonalt og spennende fagfellesskap. 

Ta studiepoeng i Jon Fosse

No kan du ta eit djupdykk i forfattarskapen til Jon Fosse. Universitetet i Stavanger og Sølvberget samarbeider om ein se...

Stenroos tildeles prestisjestipend til forskning på middelalderengelsk

Professor Merja Stenroos ved UiS er blitt tildelt det mest prestisjefylte stipendet fra EU, European Research Council (E...

Solveig Bergsliens pris for kritisk tenkning i skolen ‒ 2024

Påmeldingen har åpnet! Prisen har som formål å stimulere lærere og elever til å arbeide med kritisk tekning i undervisni...

Ute med første norskskrevne lærebok om islam på snart tjue år

Islam har vært og blir stadig diskutert. Nå er Marianne Hafnor Bøe ved UiS er sammen med Mona Helen Farstad ved HVL boka...