Statsvitenskap – bachelor

Er du interessert i politikk og vil forstå hvordan samfunnet og politiske system er organisert, hvordan maktforholdene er og hvordan politikk utformes? Med en bachelor i statsvitenskap blir du rustet til å analysere samfunnet og påvirke framtiden.

Sist oppdatert
Fakta
Varighet

3 år, 6 semestre

Studiepoeng

180

Antall studieplasser

43

Poenggrense

2023: 42.0 / 42,6 (ORD / førstegang)

Søknadsfrist

15. april via Samordna opptak.

Framtidens yrker: Bærekraftsleder

Om studiet

Å kjenne til hvordan avgjørelser tas i norsk forvaltning, hvordan næringslivet samarbeider med myndighetene og også hvordan Norge plasseres som energinasjon i verden har gjort meg mye tryggere i jobben min.

Statsvitenskap-alumn og tidligere prosjektleder for ONS Young , Mille Marie Isaksen Lillemoen

Hva kan du bli?

Offentlig og frivillig sektorPrivat næringsliv
Statlig, regional og og lokal forvaltningMeningsmåling og markedsforskning
Tjenesteorganisasjoner (skoler, helse- og sosialtjenester)Media (f.eks. som utenrikskorrespondent)
Diplomati og internasjonale organisasjonerRådgivning (f.eks. med politisk risikoanalyse)
Partier og interesseorganisasjonerPR

Politikk gjennomsyrar kvardagen som journalist, enten det handlar om å skrive kommentarar om internasjonal politikk, om å følgje opp arbeidet til kommuneadministrasjonen i ei konfliktsak, eller å intervjue landbruksministeren om ei ny satsinga frå regjeringa.

Statsvitenskap-alumn og redaktør Mikkjell Lønning

Spørsmål om søking og opptak? 

Det viktigste jeg har lært fra studietiden, er evnen til å se hendelser fra ulike perspektiv, forstå kompleksiteten i politikk og samfunn og lære å tilegne meg ny kunnskap.

Statsvitenskap-alumn Anette Bærheim

Studentlivet i Stavanger

Presentasjon av fagmiljøet

Statsvitermiljøet ved UiS

Statsvitermiljøet ved Institutt for medie- og samfunn (IMS) er lite, men variert og aktivt innen alle statsvitenskapens kjerneområder.

Elise Ottesen Jensens hus, campus Ullandhaug.
Institutt for medie- og samfunnsfag (IMS) tilbyr utdanninger innen, og forsker på, media, sosiologi og statsvitskap samt endringsleidelse og energi, miljø og samfunn.

Statsvitermiljøet ved IMS er lite, men variert og aktivt innen alle statsvitenskapens kjerneområder. Noen konsentrerer seg om internasjonal politikk og undersøker blant annet ulike sider ved internasjonale forhandlinger, avtaler og organisasjoner slik som WHO og FN.

Andre interesserer seg for offentlig politikk og administrasjon, og studerer f.eks. miljø- og klimapolitikk, innovasjon i offentlig sektor, organisasjonsdesign, styringsutfordringer på tvers av institusjonelle og geografiske grenser og betydningen av identitet, mangfold og kulturarv i lokale planleggingsprosesser.

Valg og politisk atferd er et tema flere av oss er opptatt av, f.eks. i analyser av politisk representasjon, av hvordan folk danner seg politiske oppfatninger og av hvordan nyheter påvirker partikonkurransen og oppslutning om politiske partier. I tillegg forskes det på tema under politisk teori, demokratiteori, rettsfilosofi og etikk, bl.a. i et prosjekt om ytringsfrihet for ekstremister. Til slutt har miljøet også metodisk interesserte forskere, som blant annet arbeider med bidrag knyttet til statistisk modellering og såkalt «big data» analyse. 

Liknende utdanninger

Kontakt

Førsteamanuensis i statsvitenskap
51831628
EOJ-346
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag
Seniorkonsulent
51831581
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS